Klart for «nasjonalt intranett» i Iran?


Christofer Nygård
Publisert 10. april 2012, kl. 11:36

Millioner av iranere kan få sin internettilgang kuttet, til fordel for et lukket nasjonalt nettverk, skal man tro ryktene som har spredt seg tirsdag formiddag.

For totalitære regimer har internett og sosiale medier vist seg en tung byrde de siste årene. Mange opprørere har valgt nettmedier til å kanalisere sine protester, noe Vesten har hyllet som demokrativerktøy.

Men nå kan det være slutt, i hvert fall for Iran sin del, som skal ha et nasjonalt intranett klart innen fem måneder.

Et intranett skiller seg fra internett ved at det knytter sammen et antall maskiner innenfor et begrenset økosystem. Det vil i de fleste sammenhenger ikke være mulig for utenforstående maskiner å aksessere intranettet via internett – og vice versa.

Klart i august

Det lukkede intranettet blir tilgjengelig gjennom en nasjonal ID og en medfølgende e-postadresse. På den måten knyttes landet i teorien sammen og kommunikasjon mellom innbyggerne blir enklere.

Angivelig blir all utgående kommunikasjon til gjengjeld blokkert.

Alle iranske ISP-er (Internet Service Providers) vil innen august kun levere det interne iranske intranettet, melder International Business Times.

London-OL utilgjengelig

BBC melder at iranske borgere har klaget over at nettsidene til OL i London 2012 er utilgjengelige. Denne nettsiden på comparitech.com lar utenforstående sjekke hvilke nettsider som er tilgjengelige fra midtøstenregimet.

Avfeies som «vestenpropaganda»

Iranske myndigheter har i formiddagstimene tirsdag gått til motmæle mot ryktene, og benekter at internett kuttes i august. Det iranske departementet for kommunikasjon og informasjonsteknologi har avfeid ryktene som vestlig propaganda, skriver nyhetsbyrået AFP.

(FOTO: Mahmoud Ahmadinejad. Creative Commons)

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB