FILM: Kon-Tiki


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 23. august 2012, kl. 21:45

For 65 år siden hadde nordmannen Thor Heyerdahl en teori om at Polynesia ble befolket fra Sør-Amerika, ikke Asia. Men teorien var ikke nok; den måtte settes ut i praksis. En balsaflåte med 8000 kilometers reiserute ble resultatet. Heyerdahl døpte den Kon-Tiki.

Forventningene til Kon-Tiki har vært skyhøye, og det med rette. En film om en av norgeshistoriens største bragder er ikke barnemat. Men filmen leverer varene. Med sine spektakulære scener kunne den likså godt vært en oppdiktet eventyrfilm. Den realistiske følelsen den gir, gjør likevel at jeg tenker «slik kunne det ha skjedd», selv om ikke alt var slik det er fremstilt i filmen. Ingenting er overdrevet, men enkelte scener fikk hjertet til å hoppe over ett slag, og jeg spratt høyt der jeg satt i kinosetet.

8000 kilometer er ikke unnagjort på én dag, men selv om karene ikke har noe annet å gjøre enn å holde seg om bord, blir filmen hverken langdryg eller repeterende. De gjentatte dagene er bare med på å understreke tidsbruken, og hendelsene underveis viser at ikke alt bare var enkelt.

Pål Sverre Hagen spiller rollen som den eventyrlystne, om enn egoistiske, Heyerdahl godt, og med gode biroller blir Kon-Tiki litt som godteri for øyet. Odd-Magnus Williamson er den største overraskelsen. Hvem kunne vel tro at han kunne spille en seriøs rolle? Ingen av karene trekker ned prestasjonsgjennomsnittet; både følelser og forhold mellom dem er godt og troverdig spilt ut til fingerspissene.

Er det noe negativt å si om Kon-Tiki, må det være den litt brå slutten. Filmen kunne med fordel hatt én scene ekstra til å fortelle om turens etterspill og betydning. Den henter seg derimot godt inn igjen etter sluttscenen.

Kon-Tiki er en ny storfilm fra regissørene bak Max Manus, og de to filmene er på samme høye nivå kvalitetsmessig. At Kon-Tiki ikke kom i 3D gjør den bare enda bedre. Den trenger ikke hjelp fra 3D-effektene; den er blant årets beste filmer uansett.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Kon-Tiki
Regissør:
Joachim Rønning og Espen Sandberg
Produksjonsår:
2012     Premiere: 24. august 2012
Lengde:
1 t. 58 min.
Sjanger:
Drama
Skuespillere:
Pål Sverre Hagen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Sentelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB