De viktigste nyhetene i Windows 8


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. oktober 2012, kl. 16:36

Det blir sagt at dette er den største oppdateringen til Windows siden Windows 95. Mye av grunnen er at store deler av det grafiske er endret i Windows 8. Det som tidligere ble omtalt som «metro» (Microsoft trakk det navnet senere) er en vesentlig nyhet i Windows 8. Startmenyen er nå totalt forandret. Den tradisjonelle startknappen, og medfølgende meny, er nå byttet ut med et stort skjermbilde som dekker hele skjermen.

Denne skjermen består av såkalte «fliser», hvor hver og en av filsene har sin funksjon. De kan åpne programmer, eller vise enkel informasjon. Disse filsene kan brukeren selv tilpasse til sitt bruk. Men det tradisjonelle skrivebordet er ikke fullstendig borte. Det er fullt mulig å vise skrivebordet, med ikoner etc.

«Metro»-grensesnittet er åpenbart tuftet på nettbrett og berøringsskjermer. Mange har stilt seg spørsmålet om denne startskjermen er praktisk for de som bruker mus og tastatur. Meningene om dette er mange, og det gjenstår bare å se hvordan brukerne mottar denne nyheten. Microsoft er tydelig opptatt av at Windows-opplevelsen skal være tilnærmet lik uavhengig av hvilken plattform man er på. Windows 8 på pc er blant annet ganske likt Windows 8 Phone, hva grensesnitt angår. Dette gjelder også når man er på nettbrett med Windows 8.

Forskjellige utgaver

Windows 8 kommer i fire utgaver: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT og Windows Phone 8. Sistnevnte er operativsystemet som brukes på smarttelefoner. Windows 8 og Windows 8 Pro er så å si like, men Pro-utgaven er rettet mot bedriftsmarkedet i større grad.

RT-versjonen er tilpasset nettbrett. Dette er en fullverdig utgave av Windows 8, men muligheten for å installere vanlige programmer er ikke tilstede. Man kan kun installere applikasjoner gjennom Windows Store, som kan sammenlignes med både App Store og Google Play. Applikasjonsutvalget i Windows Store er imidlertid ikke på langt nær like innholdsrikt. Dette er trolig noe som vil endre seg etter hvert som flere skaffer seg Windows 8-baserte nettbrett.

Fabrikkinnstillinger

Å gjenopprette til fabrikkinnstillinger er noe mange har etterlyst i Windows. Denne funksjonen er nå på plass i Windows 8. Enkelt forklart er dette noen man kan benytte seg av dersom det f. eks er noe feil med Windows, eller man bare ha fått en treg datamaskin. Gjenoppretter man til fabrikkinnstillinger får man en helt fersk Windows-installasjon, men man må være oppmerksom på at man mister alle sine data og personlige filer.

Vi kommer tilbake med mer Windows-stoff i de kommende ukene.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB