Ny og bedre iPhone


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. oktober 2012, kl. 23:02

Konkurransen tilspisser seg, og Apple er ikke lenger den eneste kongen på haugen når det gjelder smarttelefoner. Tiden da selskapet var overlegne i dette markedet er i ferd med å gli forbi. Vi skal likevel ikke undervurdere Apple; iPhone er fremdeles en av de beste mobiltelefonene som finnes.

For snaue to uker siden ble iPhone 5 lansert i Norge, og interessen har vært større enn noen gang. Hvordan er iPhone 5?

Flott skjerm

Det er naturlig å starte med å nevne skjermen. Den tidligere 3.5”-skjermen har nå økt til 4 tommer. I forhold til mange av sine konkurrenter er skjermstørrelsen fremdeles beskjeden, men dette er en filosofi Apple har; brukeren skal kunne nå hele skjermen med tommelen.

Skjermen leverer. Den er svært lyssterk og kvaliteten på fargegjengivning og oppløsning er upåklagelig. Dette gjør at det er en fryd å se på skjermen. Men siden skjermstørrelsen kun er økt i høyden oppleves ikke forandringen som revolusjonær. Forskjellen fra iPhone 4(s) føles ikke så stor når man går til iPhone 5, men når man har brukt sistnevnte en tid, blir det vanskelig å gå tilbake til en 3,5”-skjerm.

Design

På designfronten er det ikke gjort noen veldig store endringer, men så er det jo også begrenset hvor mye man kan forandre iPhone samtidig som det skal være hensiktsmessig. Det er likevel gjort et par signifikante forandringer sammenlignet med sine forgjengere. Baksiden er nå av både aluminium og glass, og gir en høy kvalitetsfølelse. Apple kan design – rett og slett. Det er ingen underdrivelse å si at selskapet er milevis foran mange av sine konkurrenter på dette området. Samtidig påvirker selvfølgelig dette prisen på telefonen.

Apple har nå flyttet hodetelefoninngangen til bunnen av telefonen. Dette er praktisk, for de fleste legger telefonen først med toppen ned i lomma, og når man da løfter telefonen opp slipper man å skifte grep for å bruke telefonen igjen. Smart.

Ladekontakten, som nå har fått navnet «Lightning», er mye mindre enn den gamle kontakten. I tillegg er det mulig å sette inn laderen uavhengig av hvilken vei man har den. Dette er praktisk, spesielt når man famler med laderen i mørket. Bakdelen er at mye gammelt utstyr ikke blir kompatibelt lenger.

I bruk

La oss komme til hvordan det er å bruke telefonen. Det er naturlig å nevne vekten aller først; iPhone 5 er utrolig lett! Mange som har testet telefonen har påpekt at man faktisk må løfte telefonen selv for å virkelig innse hvor lett den er. Med sine 112 gram har telefonen blitt 28 gram lettere – noe som ikke høres mye ut, men tro meg, det er en merkbar forskjell. I tillegg er telefonen en hel del tynnere, nå måler den 7,6 mm mot sine gamle 9,3 mm. Man skulle kanskje tro at vekt- og tykkelsesreduseringen går utover kvalitetsfølelsen, men det gjør den ikke.

De innebygde høyttalerne gir deg sannsynligvis ikke den beste musikkopplevelsen, men de duger. Lyden er klar og solid – omtrent på samme nivå som sin forgjenger, iPhone 4s. Du får selvsagt en helt annen opplevelse ved å bruke de medfølgende øreproppene, som nå er blitt mye bedre. De leverer faktisk overraskende god lyd. Proppene sitter greit, men gir ikke topp komfort. For en joggetur er nok ikke de medfølgende proppene førstevalget.

iPhone 5 har fått den nye A6-brikken. Dette gjør at telefonen nå er mye raskere. Dette merkes spesielt godt når man blar i menyer, starter opp applikasjoner og spiller spill. Vi har foreløpig ikke merket forsinkelse noe sted. iPhone 4s, som også var en rask mobil, må nå seg kraftig slått av sin storebror.

Apple har ikke endret nevneverdig mye på kameraet. Det er fremdeles et 8 megapixel-kamera, med videoinnspilling i 108op. Et godt kamera, man ikke det beste på markedet. Frontkameraet er derimot oppgradert, og tar nå opp video i oppløsningen 720p.

LTE på iPhone 5 fungerer foreløpig ikke i Norge – det er kjedelig. Inntil videre må iPhone 5-brukere ta til takke med dagens 3g-hastighet.

iOS 6

Telefonen leveres med iOS 6 – Apples mobile operativsystem. Blant nyhetene her finner vi Apples nye kartapplikasjon. Den har fått mye pes for å være ekstremt unøyaktig og dårlig, noe Apple-sjef Tim Cook faktisk innrømmet selv i en pressemelding. Ellers har iOS 6 fått Passbook, en app som lar deg samle boardingpass, billetter og annen informasjon. Foreløpig er funksjonen ganske unyttig, siden få leverandører har laget innhold til den. Med tiden kan imidlertid Passbook bli en kjekk applikasjon.

Apple skryter nå av Facebook-integrasjon i iOS 6. Dette burde ærlig talt vært på plass for to år siden, men funksjonen ønskes uansett velkommen. Nå kan du poste statusoppdateringer og laste opp bilder rett fra ioS.

Konklusjon

iPhone 5 er en velkonstruert kvalitetstelefon fra topp til bunn. Den har et overlegent design og er utrolig rask. Telefonen vil appellere til en stor målgruppe, og vil nok for mange fortsette å være den beste mobiltelefonen. Konkurransen er imidlertid større enn noen gang, og andre operativsystem blir stadig bedre. iOS har mer eller mindre stått stille i flere år nå, med unntak fra små forbedringer. Det er mangel på innovasjon og utvikling i iOS. Vi vil likevel poengtere at iOS fortsatt et av de beste mobile operativsystemene som finnes per i dag. Derfor er iPhone 5 en svært god mobiltelefon.

Konkurransen mellom telefoner begynner nå å handle om operativsystem, og ikke maskinvare. Flaggskipene til de fleste produsenter har nå solid maskinvare, og derfor er det i hovedsak operativsystemene som skiller dem.

Har du iPhone 4s er det ingen umiddelbar grunn til å kjøpe iPhone 5. Har du en eldre modell er det derimot større grunn til å gå for femmern. For deg som aldri har eid en iPhone er den nye modellen et godt valg. Men det finnes også andre gode, billigere alternativ, blant annet Samsung Galaxy S3, som kanskje er Apples sin største utfordrer.

Prisen på iPhone 5 starter på 5190,-.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB