3D-printing av sykkelhjelmer


Trond Eilertsen
Publisert 22. september 2020, kl. 10:55

Som første aktør i verden produserer selskapet HEXR 3D-printede sykkelhjelmer som ikke bare utformes individuelt etter hver enkelt syklist, men som også er betydelig sikrere. Samtidig sørger den appbaserte løsningen for en mer fleksibel og desentralisert produksjon. 

Göteborg, 18. august 2020 – Nå lanserer London-selskapet HEXR en app som sammen med 3D-printingteknologi fra EOS utgjør en komplett ”fra-skanning-til-produkt”-løsning for produksjon av sikre 3D-printede sykkelhjelmer av høy kvalitet.

Ved hjelp av den appbaserte hodeskanningen kan kunder over hele verden starte prosessen med å produsere en skreddersydd hjelm hjemmefra. I neste trinn 3D-printes hjelmen med EOS’ teknologi i et plantebasert polyamidmateriale som produseres av Arkema. Prosessen avsluttes med at komponentene, det vil si både den innvendige strukturen, ytterskallet og hakeremmen, settes sammen slik at hjelmen passer til syklistens hode. Man kan også velge å tilføye en personlig touch med inngravering eller en annen skallfarge enn svart.

– Vi er svært glade for å kunne bistå HEXR med vår industrielle 3D-printingteknologi som passer for deres forretningsmodell og produkter. Sammen med et hurtigvoksende nettverk av partnere som Siemens og Arkema, muliggjør vi en digitalisert og distribuert produksjonsprosess med høykvalitetsdeler som kan 3D-printes hvor som helst, on-demand og tilpasset kundenes krav. HEXR er et eksempel på en mer fleksibel forsyningskjede og viser produksjonsteknologi in action. Vi ser nå flere lignende eksempler dukke opp i andre bransjer, sier Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS.

James Cook, adm. dir. i HEXR, tilføyer:

– Med denne ledende produksjonsprosessen og de overlegne uavhengige sikkerhetstestresultatene sammenlignet med tradisjonelle hjelmer, bidrar vi takket være 3D-printing til enorme forbedringer innen hjelmteknologien.

– Med denne teknologien har vi en sikker og svært effektiv løsning som ikke krever forhåndsfinansiering av produktene eller overproduksjon. Dermed kan vi fokusere fullt ut på våre nøkkelkompetanser og være trygge på at vi har en velfungerende produksjonsprosess, sier Henry Neilson, CTO i HEXR.

Bærekraftig naturmateriale
HEXRs samarbeidspartnere Arkema og Siemens bidrar begge til løsningen på ulike måter. Arkema er verdensledende innen høytytende polyamid 11-polymerer produsert av fornybar ricinusolje. Dette unike materialet har ikke bare overlegne støttålige og lettvektige egenskaper, det kommer også fra et bærekraftig råmateriale som ikke konkurrerer med mat og ikke bidrar til avskoging. 

– Bønnene dyrkes på under ett år, i motsetning til de millionene av år som trengs til fossile råmaterialer. Å hjelpe neste generasjons entreprenører med å løfte frem denne teknologien i form av ansvarlig produserte innovasjoner, er kjernen i vår medutviklingsstrategi, sier Adrien Lapeyre, global 3D printing market manager i Arkema.

Lavere kostnader per del
Siemens støtter også HEXR og EOS med sin digitale portefølje. Med deres løsning ble det laget en digital tvilling av en industrialisert AM-fabrikk som bidro til å optimalisere designen og effektivisere produksjonsprosessen allerede før produksjonen startet.

– Ved å kombinere simuleringer, designoptimering og produksjonsscenario på en automatisert måte, kunne vi forutsi og redusere kostnaden per del markant. Dette gjorde at HEXR kunne skalere opp applikasjonen til masseproduksjon, avslutter dr. Karsten Heuser, Vice President Additive Manufacturing i Siemens Digital Industries.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB