FILM: Life of Pi


Marte Hansen
Publisert 29. desember 2012, kl. 17:36

En eventyrlig reise.

Familien til Pi og dyrene fra dyrehagen deres, befinner seg på et lasteskip fra India til Nord-Amerika. Plutselig kommer en storm og skipet synker, men Pi rekker akkurat å kaste seg i en livbåt før det er for sent. I den enslige livbåten befinner 16-år gamle Pi seg sammen med en orangutang, en sebra, en hyene og en gigantisk bengaltiger. Kampen om overlevelse begynner, men Pi vet ikke hva han skal frykte mest – stormen og havet, eller den sultne tigeren.

Life of Pi er basert på Yann Martels prisvinnende roman med samme navn, som for øvrig har vært en kjendisfavoritt siden den ble utgitt i 2001. Historien i Life of Pi er som eventyrene man ble fortalt når man var liten, bare for voksne. Man kan få assosiasjoner til Noahs Ark, men historien føles likevel original og den skiller seg ut fra mange av de andre filmene vi har sett i år. Det visuelle er slående vakkert, og bildene er magiske og unike. Naturbildene er så flotte at man velger å ignorere at de trolig er sterkt preget av digital manipulering.

Det at dette er en 3D-film bidrar igjen til en forsterkning av filmens solide visuelle sider. Ofte kan bruken av 3D-effekter virke overflødig og passer ikke helt, men jeg vil mene at få filmer passer såpass godt til 3D som denne. Både natur og dyreliv kommer virkelig til live og vi føler at vi er tilstede i livbåten med både Pi og tigeren.

Filmen har en slags religiøs os over seg, og religion er også sentral i selve historien. Vi blir presentert et flytende forhold til religion, og Pi snakker selv om hvordan han føler tilhørighet til tre forskjellige religioner og praktiserer alle tre. Det åndelige og symbolske kan bli litt vel mye til tider, og filmen hadde nok ikke tatt skade om dette hadde blitt dempet litt.

Filmens sterkeste kort er historien og det visuelle, men også skuespillerprestasjonene er gode. En film som har såpass stort fokus på en karakter som befinner seg helt alene, krever mye av skuespilleren. Suraj Sharma har ikke mye erfaring bak seg, men leverer her en solid prestasjon som den unge gutten Pi. Han spiller på et spekter av følelser og sinnsstemninger og overbeviser stadig, noe som er essensielt for at vi skal tro på både han og historien.

Filmskaper Ang Lee har
en imponerende liste med filmer bak seg, med alt fra snikende tiger, skjult drage og Brokeback Mountain på filmografien. Han har en tendens til å lage filmer med gode, komplekse karakterer og Life of Pi er intet unntak. Vi føler frustrasjonen og båndet som knyttes til tigeren. Filmen kan kanskje bli litt vel symbolsk til tider, men som alle eventyrene fra vi var barn, ønsker vi å tro og bli forført av magien. Og med såpass vakre bilder og en så god historie, føler man seg nesten som et barn igjen.

 

 

Originaltittel: Life of Pi

Regi: Ang Lee

Skuespillere: Irrfan Khan, Tabu, Suraj Sharma, Adil Hussain, Rafe Spall

Genre: Drama / Eventyr

Nasjonalitet: USA

Filmdistributør: Twentieth Century Fox Norway

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom / Voksen

Lengde: 2 t. 6 min.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: