Burde vi begynne nedtellingen til NRK e-sport?


Trond Eilertsen
Publisert 2. oktober 2019, kl. 14:52

For hver dag som går ser vi nye teknologiske utviklinger utspille seg på verdensbasis. Det begynner å bli rart å tenke at det først World of Warcraft spillet ble gitt ut i 2004 – 15 år siden nå i November. Med det kom en ny mentalitet, der videospill fra dag til natt ble vanlig. Siden det har e-sport virkelig tatt av, og nyhetene omtaler det oftere og oftere.

«Dual Shock 4» by Leon Terra via Flickr  (CC BY 2.0)

E-sport har tatt verden med storm, og har i den seneste tide vakt stor oppsikt i media. Det var mange som fikk med seg at en nordmann vant VM i Fortnite 2019 sammen med sin Østeriske makker. Med seieren fulgte en pengepremie på 13 millioner.

Spenningen er stor i et e-sport mesterskap der pengepremiene vokser og utdøverene spiller om millioner. Om vi sammenlikner disse premiene med de som sportsutdøvere innen for eksempel friidrett kjemper om, så er det en markant forskjell. Allikevel er det kanskje ikke så stor forskjell på hva som kreves. Flere profesjonelle gamere påpeker at fysisk aktivitet og mental trening er noe av det som hjelper dem med å konkurrere på sitt beste. Det er kanskje ikke så rart når dagene foran skjermen blir lange, og nummeret av turneringer vokser.

Men det er ikke bare turneringene som blir større og flere. E-sport har begynt å bli akseptert som sportsgren, en grunn til å reise på feire – Japan åpnet nylig et e-sport hotell, og som et yrke. Stadig flere videregående, høyskoler og universiteter  som studieretning, noe som bærer preg på at framtidens generasjoner ser på det å spille videospill som et fullverdig karrierevalg.

«Blizzcon Overwatch Gamescom gaming» by dronepicr via Flickr  (CC BY 2.0)

For mange som er profesjonelle gamere er det å representere et lag ikke uvanlig. Selv om man har en egen merkevare, er det ofte slik at man mottar sponsorinntekter og inntekter fra det å være en del av et større lag. Det som kan bli spennende er å se om ikke tippeselskapene også kommer til å følge med på disse spillerene og lagene. Sider som Unibet tilbyr allerede e-sport som noe man kan tippe på, der hvilket lag som vinner er i fokus. Der ligger oddsen for at laget SK Telecom T1 vinner VM i League of Legends 2019 på 4.80, mens oddsen for at det blir G2 Esports er 5.80. Samtidig som at e-sport vokser er muligheten for at de lagene som konkurrerer blir bedre kjent også større. 

Ifølge seertallene begynner e-sport å bli en av verdens største sporter, der arrangementer ofte har seere i millionklassen. Finalen i Fortnite World Cup ble sett av to millioner, men det er kun en dråpe i havet blant de mange spillene som profesjonelle gamere kan konkurrere i. Ja, Fortnite er blant de mest populære spillene for tiden, men League of Legends, DOTA 2, Call of Duty, Overwatch og Hearthstone står også på listen av de største e-sportsgrenene på verdensbasis.

Det er nok ikke lenge til e-sport blir en begivenhet på tv-skjermen. Selv om det allerede finnes kanaler som kun viser e-sport, er det nok en liten stund før NRK begynner å vise e-sport utenom nyhetssendingen. Heldigvis for de som er interesserte finnes det en hel haug av tjenester (f.eks. Twitch) der man døgnet rundt kan se på strømmere som spiller videospill uansett om det er turnering eller ikke.

Finalen i Fortnite World Cup:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB