Teknologien endrer hvordan vi nyter sport


Trond Eilertsen
Publisert 1. februar 2020, kl. 18:07

Helt siden vi bodde i huler, har sport vært en del av det å være menneske. Konkurranse, trening, lek, underholdning og utfoldelse er alle formål sport har for mennesker. Som følge er det helt naturlig at sporten har en sentral plass i våre liv på én eller annen måte. Teknologi er kanskje ikke det første vi tenker på når noen sier «sport», men den har vært en subtil følgesvenn for sporten gjennom menneskets historie. I første omgang handlet det mer om verktøy og nyvinninger for bygging av arenaer og tribuner – ting som ikke hører sporten til i direkte forstand, men som styrker sportens rolle i samfunnet som underholdning og bidragsyter til samhørighet. Men, etterhvert som mennesket vokste, vokste både teknologien og sporten sammen med det.

Fjernsynet
TV-apparatet ble senere en revolusjon for sporten, ved å bringe den inn i våre hjem, slik at man ikke lenger behøvde å reise til stadion hver kampdag om man ikke ville gå glipp av noe. Å bare høre resultatene er jo ikke i nærheten av det samme! Til tross for inntoget av Internett, som nå er et sentralt aspekt ved våre daglige liv den dag i dag, kan det nok fremmes et argument for at TV’en fortsatt er det største positive vendepunktet for sport som medium. TV’er er jo langt mer enn bare TV’er nå også, ved at vi har konsolidert en rekke ekstra funksjoner og nyvinninger sammen med dens originale funksjonalitet og hensikt. Smart-TV’er gir oss enda større frihet til å se akkurat den sporten vi vil, akkurat når det passer oss. Og selv om det takket være internett og streaming er mulig å få med seg fotballen via mobilen eller datamaskinen, forblir TV-apparatet det foretrukne mediet for å nyte sport. Sofaer og «sport på boksen» går hånd i hånd, og er nesten en tradisjon nå.

TV sport før i tida:

Men teknologiens rolle i forhold til sport handler om mer enn bare tilgjengelighet. Informasjon slukes opp av reportere, sportsinteresserte og andre så fort den er tilgjengelig. Statistikk føres på alt som det er mulig å føre statistikk på. For å få denne statistikken mest mulig nøyaktig, brukes det mengder med teknologi som måleinstrumenter, sensorer og kameraer. Med denne informasjonen til hjelp kan man måle form og ferdigheter mer nøyaktig, både for individer og lag som helhet. Trenere kan finne ut hva som må fokuseres på i forbedringens navn, og kommentatorer kan lettere resonere og komme med spådommer i tv-studio for seernes glede. Andre igjen kan også ha nytte av informasjonen, som for eksempel bettingselskaper som Bet365.

Esport, ikke bare slåssing:

E-sport
I senere tid, særlig i de siste 10 årene, har elektronisk sport, eller «E-sport» som det kalles, banet seg vei på Internett gjennom strømmetjenester som Twitch. Gjennom det forrige tiåret har det vokst seg så stort at det er på linje med mange andre populære konvensjonelle sporter rundt om i verden. Som man kan gjette seg frem til, handler E-sport naturligvis om dataspill. Teknologi som datamaskiner, utstyr og software er absolutte nødvendigheter for at sporten i det hele tatt skal eksistere. Fremskrittet har tillatt oss å flytte sport over til det digitale rommet, og som resultat henger sport og teknologi tettere sammen enn noensinne før. Fremtiden for sport og spill blir bare lysere med tiden, i samsvar med våre teknologiske nyvinninger. Mon tro om vi vil se sport i VR innen 2030? Det er kanskje litt optimistisk, men vi vet jo aldri. Spennende forblir det uansett å se hva som blir de neste nyvinningene som bringer sporten videre i det nye tiåret, både konvensjonell sport, og E-sport.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB