Guide: Hvordan streame spill ut på nettet


Einar Holten
Publisert 5. januar 2013, kl. 16:00

Å streame spill er noe som har blitt veldig populært de siste årene. Spesielt nå som det faktisk finnes fornuftige og rimelige løsninger.  Denne guiden vil primært ta for seg streaming via Windows. Men også dra inn konsoller og hvordan det gjøres. Til det kreves det ekstra utstyr. Mer om det senere i guiden.

Tjenester

I dag finnes det flere tjenester på nettet som tilbyr streaming. Blant de mest populære er Twitch.tv (spillsiden til Justin.tv), Own3d.tv, livestream.com og Ustream.tv. Alt du trenger å gjøre er å opprette en konto der, slik at du får en kanal å bruke. For spillere er nok Twitch.tv og Own3d.tv de som anbefales mest, siden du kan navigere i kategorier for ulike spill.

twitch.tv-logo-textlivestream-logo ustream-logo-stream  own3dtv-logo

 

Maskinvare

Det er stort sett to metoder du kan streame et spill på. Du kan bruke en kraftig PC og fange skjermbildet ditt, eller ta i bruk en annen PC med et capture-kort, slik at du slipper problemer med ytelsen når du kjører tunge spill.

I starten er det ingen vits å investere i en annen PC bare for å streame. Først bør du heller bygge litt erfaring og se om det er noe for deg. En vanlig gaming-rig i dag klarer stort sett å kjøre både spill og streame ut sesjonen på nettet. De aller tyngste spillene vil nok kreve at du setter ned grafikkinnstillingene en del og justere hvilke kjerner som skal brukes.

Det er ganske viktig at du legger litt arbeid i å bestemme hvilket capture-kort som er best for deg. For de aller er det AverMedia som gir deg mest for pengene. De har også komme med at annet budsjettkort ved navn AverMedia Live Gamer HD som er veldig interessant. Spesielt for den som ikke ønsker å bruke penger på en ekstra PC bare for å streame med. Kortet har nemlig maskinvarestøtte for H264 som da avlaster CPU slik at du kan streame uten å bli plaget med at spillet du spiller hakker. I tillegg kommer det med 3 måneders tilgang på Xsplit som da støtter denne muligheten.

Kobling mot konsoll/PC

for de som ønsker å streame spill via Xbox 360, PS3, Wii, eller andre maskiner (også PC) vil måtte trenge et capture kort. Den største problemstillingen her ligger i kryptering av HDMI. Noen capture-kort støtter dette, da til en viss pris. Dermed er det bedre at du heller satser på component-kabler. Om ikke vil du bare få en svart skjerm. Jeg kan anbefale disse kablene som du b.l.a. får kjøpt hos Gamestop. Da har du en kabel som passer til alle dagens konsoller.

Jeg har bare erfaring med to capture-kort.

Disse to er ganske gode og er mer enn tilstrekkelig for vanlig streaming av spill. Begge støtter 1080p, men bare ved visse konfigurasjoner. Intensity Pro er best ved 720p, mens Game Broadcaster er nokså grei på 1080p.

 

Programvare

Per i dag finnes det noen programmer som er gratis, men vil tilby noe begrenset muligheter. Skal du streame mer seriøst er det anbefalt at du investerer i noe.

 

wirecast-logoWireCast

Et ganske profesjonelt program som også derav koster en del penger. Ikke noe godt alternativ for den som starter med streaming, men greit å vite om dersom man trenger noe mer. Veldig funksjonrikt og enkel å bruke. Finnes en prøveversjon som du kan teste ut også.

Last ned: telestream.net

 

xsplit-logoXsplit Broadcaster

Dette er for tiden den mest brukte løsningen for å streame spill. Blitt mer eller mindre en standard, mye pga. Starcraft 2 scenen. Tilbyr stort sett alt du trenger av muligheter. Har også støtte for utvidelser som gir økt funksjonalitet. Xsplit bruker en abonnement-løsning, hvor du kan velge hvor lange du ønsker å betale. En gratisutgave vil komme senere med begrenset funksjonalitet.

Last ned: xsplit.com

 

flashmedia-logoFlash Media Live Encoder

En løsning fra Adobe som er helt gratis. For siste versjon må du registrere deg på siden deres (3.2). Dette er helt gratis. FMLE tilbyr bare helt grunnleggende funksjonalitet. Kan også være litt vanskelig å forstå i starten for de mindre tekniske.

Last ned: adobe.com

 

ffsplit-logoFFSplit

Til dels lik Xsplit, men bare tilgjengelig i alfautgave til nå. Det betyr at den er ganske ustabil. Ikke like brukervennlig som Xsplit.

Last ned: ffsplit.com

 

openbroadcasterOpen Broadcaster

Relativ ny som er tilgjengelig i både 32 og 64-bit. Ennå bare i alfautgave, så den mangler funksjoner og er ustabil. Kan bli et greit alternativ straks den entrer beta.

Last ned: obsprosject.org

 

ustream-logoUstream Producer

En gratisutgave av WireCast, men er veldig begrenset. Fin til å prøve ut streaming med, men du vil realtivt lett finne begrensninger.

Last ned: ustream.tv

Alt du trenger for å starte

Dette er alt du stort sett trenger å vite for  starte med streaming av spill, og eventuelt annet du måtte ønske. Om du trenger videre hjelp så kan du ta i bruk vårt forum, for eventuelle spørsmål. På YouTube finner du en rekke guider på dette feltet. Jeg har primært erfaring med Xsplit, og deres offisielle sider (se over) inneholder mye god informasjon. Dersom ønsket er stort, kan det hende vi vil lage flere guider også med tiden.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB