FILM: Jakten


Marte Hansen
Publisert 4. februar 2013, kl. 00:21

Skandinavisk film i verdensklasse.

Jakten tar sted i en liten dansk by hvor vi følger historien til 40 år gamle Lucas. Lucas arbeider i en barnehage og er godt likt i lokalsamfunnet. Han balanserer jobben, forholdet til den nye kjæresten og tenåringssønnen Marcus, som hovedsakelig bor hos sin mor. Med andre ord går ting ganske bra, men plutselig en dag forteller en liten pike en liten løgn. Det tar ikke lang tid før den lille løgnen sprer seg og blir tatt for sannhet, og forferdelige tilstander bryter ut. Løgnen blir til et monster og Lucas må forsvare seg fra sine tidligere venner og kolleger, som helst vil se han død. Men kan man virkelig vinne tilbake tillit og verdighet, og kan det i det hele tatt være mulig å legge noe så alvorlig bak seg?

Jakten er skandinavisk film av ypperste klasse og er blant annet nominert til den prestisjetunge Bafta-prisen. Filmen starter noe treigt og jeg hadde vanskeligheter med å skjønne hvor filmskaperen ville, men når handlingen først slår til, er hvert eneste øyeblikk nervepirrende og spennende. Fra og med dette punktet hadde Jakten min fulle oppmerksomhet, og det var ikke til å unngå og bli revet med. Det er en fantastisk film og det er sjelden jeg har grått såpass mye i en kinosal. Filmen føles brutalt realistisk og det fungerer så til de grader. Jeg kan se for meg at hver av disse karakterene eksisterer og at slike ting fort kan skje. Karakterene er komplekse og nyanserte, og spesielt god er filmen fordi dette er et dilemma hvor man kan forstå hvor alle karakterene kommer fra og hvorfor de handler som de gjør.

Mads Mikkelsen beviser nok en gang hvorfor han er en av Skandinavias og verdens beste skuespillere. Lucas er en vanskelig og komplisert karakter, men Mikkelsen leverer. I Cannes vant han pris for beste mannlige skuespiller for nettopp denne rollen, noe som er vel fortjent. Også Lasse Fogelstrøm, som spiller sønnen Marcus, gjør en ypperlig jobb i en vel så vanskelig rolle. Det er brutalt, ærlig og realistisk, noe som gir en lyst til å bryte inn i situasjonene og hjelpe karakterene. Både Mikkelsen og Fogelstrøm gir to av de beste skuespillerprestasjonene jeg har sett i Skandinavisk film på lenge.

Skandinavisk film får ofte kritikk for å være av dårlig kvalitet, og mange mener at skandinaviske skuespillere holder for lavt nivå. Jakten er et bevis på at det finnes unntak og at det produseres førsteklasses film også fra denne delen av verden. Den skandinaviske realismen som ofte kan virke kjedelig, er her snudd til et spennende drama hvor man sitter på kanten av setet til filmens slutt. Flere ganger under filmen fryktet jeg at det skulle komme noen dårlige vendinger, men jeg kunne pustet lettet ut mot filmens slutt. Regissøren hadde full kontroll og jeg var veldig fornøyd med hans narrative valg.

Det er sjelden jeg ser filmer som jeg vet såpass lite om på forhånd, og jeg hadde ingen forventninger på vei inn i kinosalen. Likevel tok filmen meg med storm og rørte og engasjerte. Det er en vanskelig og aktuell problematikk filmen tar opp, og det er ekstremt vanskelig å vite hva man skal si eller gjøre i situasjoner slik de karakterene møter i filmen. Forhåpentligvis kan filmen generere diskusjon og bidra til nok et perspektiv i problematiske situasjoner. Uansett er Jakten definitivt en film det er verdt å sjekke ut.

 

 

Originaltittel: Jagten
Regi: Thomas Vinterberg
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Susse Wold, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Bjarne Henriksen, Anne Louise Hassing, Alexandra Rapaport, Lasse Fogelstrøm, Annika Wedderkopp
Genre: Drama
Nasjonalitet: Danmark
Produksjonsår: 2012     Premiere: 1. februar 2013
Filmdistributør: Nordisk Film Distribusjon AS
Sensur: 11 år
Egnethet: Ungdom / Voksen
Lengde: 1 t. 55 min.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: