Teknologijournalist Paul Miller forlot internett et helt år


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. mai 2013, kl. 20:50

Nå er han tilbake.

For nøyaktig et år siden skrev Teknologia om teknologijournalisten Paul Miller som ville forlate internett i et helt år.

Miller hadde vært teknologijournalist i syv år før han tok valget om å fjerne nettverkskabelen og innta en analog verden. Miller følte han hadde mistet seg selv ved å være tilkoblet 24 timer i døgnet.

Ville slutte i jobben

– I fantasien min vil jeg ved å forlate internett få det bedre med meg selv, bli mer kreativ, være en bedre venn, sønn og bror, en bedre Paul. Jeg vil fortsatt være den samme personen, men med et stort profesjonelt og personlig handikap, sa Miller i forkant av sitt store forsøk.

Han var lei av den moderne verden. Derfor tok han valget om å kutte all nettilgang for et helt år. Journalisten sa til sin arbeidsgiver, teknologinettstedet The Verge, at han ønsket å slutte.

Men The Verge ville det annerledes: de ville heller at Paul skulle få betalt for å fortelle verden om sine opplevelser utenfor internett.

Gikk ned flere kilo

Vi skrur klokka et år tilbake i tid. Miller trekker ut nettverkskabelen, går inn i en nettløs tilværelse, og kvitter seg med sin smarttelefon. Han går til anskaffelse av det han kaller en «dum telefon», en gammeldags telefon med kun SMS og ringefunksjon.

TILBAKE PÅ INTERNETT: Paul Miller har slått på internett igjen, etter ett år på sidelinja.

TILBAKE PÅ INTERNETT: Paul Miller har slått på internett igjen, etter ett år på sidelinja. Foto: The Verge / YouTube

Den første måneden gikk, og Miller følte seg på topp. Han gikk ned flere kilo, begynte å lese flere bøker, syklet mer og var generelt mer ute blant folk.

– Dette ser ut til å bli ganske enkelt, uttalte Miller ca en måned ut i sin internettløse tilværelse.

Men så kom vendepunktet 

Plutselig var Miller tilbake til en hverdag med dataspill og sofasliting. Han var ikke på internett, men han brukte mye tid foran skjermen. Bare å gå ut døra ble nærmest en utfordring, ifølge Miller.

Han innså etter hvert at det ikke var internett som var problemet i hans hverdag. Problemet gikk dypere. Dette handlet om Paul som person. Han kunne ikke skylde på internett.

30. april. 2013.

Paul Miller kommer tilbake etter ett år borte fra internett.

– Når jeg kommer tilbake til internett vil jeg kanskje ikke bruke det riktig. Jeg vil kanskje sløse bort tid, bli forstyrret og klikke på alle gale lenker. Jeg vil ikke ha like mye tid til å lese eller skrive den Amerikanske sci-fi-novellen. Men i det minste vil jeg være tilkoblet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB