Finn ut om noen har stjålet bildet ditt


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 23. september 2013, kl. 20:55

Du kan enkelt finne ut om noen har stjålet bildet ditt. Foto:  Rifat Attamimi / Flickr, Creative Commons

Du kan enkelt finne ut om noen har stjålet bildet ditt. Foto: Rifat Attamimi / Flickr, Creative Commons

Det tar bare noen sekunder. 

Har noen brukt bildet ditt uten tillatelse? I dag hender det titt og ofte at noen tar et bilde fra en nettside og for eksempel publiserer det på sin egen blogg, uten tillatelse fra fotografen.

Å «låne» bilder er i dag blitt svært vanlig, men sannheten er at det ikke er lov å uten videre låne bilder. Man må ha tillatelse fra opphavsmannen for å kunne gjenbruke bilder på steder der det opprinnelig ikke var lagt ut.

Det finnes flere tjenester som lar deg søke opp et bestemt bilde for å finne ut om noen har brukt bildet ditt uten tillatelse. Her et to av dem:

Googles bildesøk

Verdens største søkemotor har et innbygd bildesøk som lar deg laste opp et bilde, og bruke bildet for å se etter kopier på andre steder på internett. Det er enkelt å ta i bruk.

Gå til Google.com (.no) og velg «Bilder». Trykk deretter på kameraikonet til høyre for søkefeltet. Du kan nå enten lime inn adressen for bildet du har lyst til å sjekke, eller laste det opp lokalt fra datamaskinen din.

Foto: Skjemrdump / Google Bildesøk

Google gjør det lett å finne bilder som er gjenbrukt på nettet. Foto: Skjemrdump / Google Bildesøk

Etter et par sekunder vil du få opp resultatene, og du vil kunne se om noen har stjålet bildet ditt. Google bruker selve innholdet i bildet for å lete etter kopier.

TinEye

Her kan du også laste opp et bilde (eller angi URL-en til ett), og når tjenesten har gjort jobben sin får du vite om bildet finnes flere steder på nettet.

Foto: Skjermdump / TinEye

Foto: Skjermdump / TinEye

TinEye kan også brukes for å finne bilder i flere oppløsninger. Eller finne originalen til et manipulert bilde, dersom de er noen lunde like.

Denne tjenesten finnes også som et nettlesertillegg for Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer og Opera.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB