Hawk-eye en umiddelbar suksess


Sponset
Publisert 27. september 2013, kl. 13:47

Foto:  stevendepolo / Flickr

Foto: stevendepolo / Flickr

I mange år har ledende fotballpersonligheter ytret et ønske om å involvere teknologi i fotballen, men UEFA- og FIFA-presidentene har vært motvillige til å ta bort noe av sjarmen med fotballen – om ballen går i mål eller ikke.

I Premier League denne sesongen har hawk-eye blitt introdusert, og allerede i første runde av sesongen fikk oppfinnelsen en oppgave å bryne seg på.

Chelsea hadde en corner mot Hull i serieåpningen, og når ballen ble headet på mål gjorde målvakten til Hull en god redning før kula igjen tok retning mot nettmaskene på Stamford Bridge. En reaksjon senere var ballen på vei ut igjen, og det var ved første øyekast umulig å se om hele ballen var inne eller ikke.

En klokke på dommerens håndledd vibrerte derimot ikke, og i en situasjon linjemannen i forrige sesong kanskje hadde hevet flagget for å markere for mål, gikk spillet korrekt videre. Ballen var ikke inne.

Ikke alle er derimot like begeistret for introduksjonen av hawk-eye i fotball. UEFA har fortsatt tilgode å sende mållinjeteknologi i gang i Champions League, mens Premier League er på første året. Neste års VM i Brasil kommer derimot til å bli spilt med denne teknologien, og kanskje vi da unngår situasjoner som i 2010 da Frank Lampard i utgangspunktet scoret mot Tyskland, men målet ble aldri godkjent.

Den samme teknologien har i flere år vært flittig brukt i en annen populær sport, nemlig tennis. Der har spillerne et visst antall ”utfordringer” der de kan utfordre dommerens avgjørelse i løpet av en kamp for å se om ballen gikk på riktig eller gal side av linjen.

Etter suksessen i tennis er hawk-eye nå på full fart inn i verdensfotballen, med Premier League som den største arenaen for denne teknologiske revolusjonen i fotballsammenheng per dags dato.

Tross suksessen til hawk-eye i fotball er det derimot ingen umiddelbare planer om å innføre flere teknologiske hjelpemidler for fotballdommerne. En teknologisk støtte som å avgjøre om det er offside eller ikke, om det er frispark eller ikke osv er ikke i planene til fotballtoppene i verden – enda. Så kan man jo bare spørre seg om man ønsker å la noen avgjørelser være opp til tilfeldighetene og akseptere dommerfeil, eller om man vil luke vekk alt av tvilsomme avgjørelser for så å gjøre fotballen til en rettferdig idrett på banen. Så spørs det jo om det tar bort litt mer av sjarmen med verdens største idrett – fotballtilhengere elsker tross alt en god gammeldags diskusjon på kampen som nettopp er blitt spilt, det blir kanskje ikke like moro om alt er 100% korrekt til enhver tid?

Husk at du kan følge Champions League live med en annen type teknologi, nemlig live kommentarer på PCen din. På samme nettside kan du også lese deg opp på Champions League-tips så kanskje du kan prikke inn en tippelapp i samme slengen.

Merk: Dette er en betalt gjestepost. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB