Ny kameralinse fokuserer som menneskeøyet


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 19. september 2013, kl. 12:39

Ny kameralinse skal imitere menneskeøyets egenskaper. Ohio State University

Ny kameralinse skal imitere menneskeøyets egenskaper. Ohio State University

Linseteknologi som imiterer øyeegenskapene hos mennesker og insekter skal gjøre kamerafokusering bedre og enklere. 

Øyet har fascinert forskere siden tidenes morgen – både menneskers og insekters øyne er svært avanserte innretninger.

Menneskeøyet har den egenskapen at det raskt kan fokusere, og flytte fokuset på gjenstander i omgivelsene. Insektsøyne har en annen fordel – de kan ha en svært bred synsvinkel.

Nå har en gruppe forskere ved Universitetet i Ohio State utviklet en linse som imiterer både menneskeøyne og insektsøyne. Linsen kombinerer det beste fra to verdener og skal kunne fokusere raskt og ha en ordentlig vidvinkel, ifølge en pressemelding. 

– Øyet vårt (menneskets øye journ. anm) kan bytte fokus. Et insektsøye er lagd av mange små optiske komponenter som ikke kan bytte fokus, men som gir en bred synsvinkel. Vi kan kombinere disse to, sier Yi Zhao ved Ohio State-universitetet, i pressemeldingen.

– Det vi får er en vidvinkellinse med dybdeskarphet.

Fylt med væske

Prototypen som forskerne har utviklet er laget av fleksibelt, gjennomsiktig polymer, fylt med en slags væske som ligner den vi mennesker har i øyet.

Linsen kan også på mange måter sammenlignes med et insektsøye:

Den er bygd opp av mange små kuppelformede lommer, som inneholder væsken nevnt ovenfor. Små kanaler gjør det mulig for denne væsken å flytte mellom de ulike kuplene, noe som gjør det mulig for linsen å automatisk skifte fokus.

Smarttelefoner og operasjoner

Ifølge forskerne skal den nye linsen etter hvert kunne tas i bruk i smarttelefoner, der den skal kunne konkurrere med digitale kameraer når det gjelder fokusering og bildekvalitet. De ser også for seg at teknologien kan brukes av kirurger under inngrep.

Arbeidet er beskrevet i Technical Digest of the 25th IEEE International Conference on Micro Electro Mechanical SystemsForskerne venter nå på å få tatt patent på linsen.

 

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB