Nå kan forskerne vite hva du tenker på


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. oktober 2013, kl. 16:12

Foto: Ton Haex / Flickr

Foto: Ton Haex / Flickr

Ikke vær redd, forskerne kan ikke lese tankene dine. Men de kan til en viss grad se hva du tenker på, det kommer frem i en ny studie. 

At ulike deler av hjernen tar seg av ulike oppgaver har lenge vært kjent. Tidligere har forskere bevist dette i ulike forsøk, for eksempel ved å vise at det skjer noe fysisk i hjernen vår når vi tenker på ulike ting.

Nå har forskere ved Standford-Universitetet tatt studier på hjerneaktivitet enda et skritt videre.

Forskerne er fortsatt ikke i nærheten av å direkte lese tankene dine, men i en ny rapport publisert i Nature, kommer det frem at de kan se om du tenker på tall eller ikke.

Studerte hjernedel ansvarlig for tall og mengde

Studien ble utført på tre personer med ukontrollerte epilepsianfall. For å finne ut hvor i hjernen disse anfallene hadde sin opprinnelse, festet legene elektroder til hjernen.

Selv om dette i utgangspunktet ikke hadde noe med forskning på tanker å gjøre, benyttet Standford-forskere muligheten til å studere denne delen av hjernen – Intraparietal sulcus (IPS). Dette IPS-senteret i hjernen er blant annet ansvarlig for tanker som involverer tallprosessering.

Mens tidligere forskning har foregått i kontrollerte omgivelser, for eksempel i MR-maskiner, studerte Standford-forskerne pasienter på vanlige sykehusrom. Personene levde normale liv mens studien pågikk.

– Dette gjør det mulig å se hvordan nerveceller i menneskehjernen jobber i en vanlig hverdag-setting, sier Dr. Josef Parvizi til Time.  

Økt aktivitet når pasienter tenkte på tall

Ifølge The Verge fulgte forskerne med på hjerneaktiveteten til personene mens de svarte på tallrelaterte spørsmål. For eksempel svarte pasientene på spørsmål om 2+2=5 var riktig. Hver gang pasientene svarte på disse spørsmålene, var det mye aktivitet i IPS-senteret. Når spørsmål som ikke var tallrelatert ble stilt til pasientene, var det ingen aktivitet i IPS-området.

Pasientene ble også fulgt med under vanlige aktiviteter. De snakket med familien sin, sykepleierne og venner. De så også på TV og leste i bøker – altså helt vanlige aktiviteter.

 «En flaske Cola»

Da forskerne gikk gjennom videoklippene og hjernemålingene, oppdaget de noe interessant: Når pasientene tenkte tanker som innebar tall og mengde, ble aktiviteten i IPS-senteret kraftig forhøyet.

Ifølge rapporten økte aktiviteten når pasientene både sa, hørte og leste uttrykk som «en flaske Cola», «en gruppe mennesker», «noen av sykepleierne», og «10 år siden». Disse uttrykkene har til felles at de handler om mengde og tall.

Forskningen er interessant fordi den viser at det er mulig å si noe om mennesehjernens tanker, selv om forskerne ikke kan fullstendig dekode og lese tankene våre.

– Vi er flere lysår unna å kunne gjøre det. Det er absolutt ingen måte for oss å kunne tolke nøyaktig hva en pasient tenker på. Det krever mye avansert dekoding, sier Parvizi til CNN

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB