Digital kjærlighet på pinne simulerer smaker


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 22. november 2013, kl. 13:00

Foto; Nimesha Ranasinghe

Foto; Nimesha Ranasinghe

Hva med en kjærlighet på pinne som kan smake akkurat det du vil? 

Kjærligheter på pinne er vel kanskje noe av det vi forbinder minst med teknologi, men akkurat det kan en gruppe forskere ved National University of Singapore nå ha endret på.

Forskergruppa, med Nimesha Ranasinghe i spissen, har nemlig utviklet en digital kjærlighet på pinne som kan simulere ulike smaker.

Elektriske impulser

Kjærligheten bruker elektriske impulser for å sende virtuelle smaker til tungen, og ifølge forskerne kan personer som bruker enheten smake  grunnsmakene salt, søtt, bittert og surt. Små temperaturendringer skal bidra til å gjøre oppfatningen av smakene mer overbevisende.

– Vi har funnet en elektrisk og termisk simulering av tungespissen som suksessfullt gjengir de grunnleggende smaksopplevelsene, sier Ranasinghe til New Science.

Skader ikke blodsukkeret

Foreløpig er enheten på prototypstadiet, noe som blant annet innebærer at den er forholdsvis stor i størrelse. Etter hvert vil den imidlertid kunne gjøres mindre slik at den blir på størrelse med en vanlig kjærlighet på pinne.

I tillegg vil enheten kunne få mer praktiske bruksområder – blant annet ser forskerne for seg at den kan brukes til medisinske formål.

– Personer med diabetes kan bruke den syntetiske smaken for å simulere sukkerfølelsen uten å faktisk skade deres faktiske blodsukkernivå. Kreftpasienter kan kanskje bruke det for å å forbedre eller regenerere reduserte smaksopplevelser under cellegiftbehandling, sier Ranasinghe.

Teknologien kan også finne veien til såkalt virtuell virkelighet slik at personer som spiller dataspill kan motta smaksopplevelser som belønning dersom de fullfører et oppdrag. Eller om de ikke klarer oppdraget kan de for eksempel bli straffet med en bitter smak.

Lær mer om oppfinnelsen ved å se videoklippet nedenfor: 

Kilde: Daily Mail

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: