Film: Gravity


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 6. november 2013, kl. 09:00

Foto: Gravity

Foto: Gravity

Nesten ubeskrivelig og fantastisk.

«Gravity» er Alfonso Cuaróns ubeskrivelig godt gjennomførte science-fiction-thriller. Er du klar for en mental reise som vil forandre ditt syn på romfart for alltid?

Det tok lang tid før jeg følte meg som meg selv igjen, etter å ha sett denne filmen. For en opplevelse. Den fantastiske følelsen av å bli dratt inn i et makeløst filmunivers er ikke sammenlignbart med noe.

Vi blir rask sugd inn i den dramatiske historien om Dr. Ryan Stone(Sandra Bullock) og Matt Kowalski (George Clooney) som er på oppdrag for NASA på romfergen STS-157. Når en russisk spionsatelitt sprenger under mystiske omstendigheter og ødelegger NASAS kommunikasjon med astronautene, går alt galt.

De resterende bitene av satelitten kommer nemlig i en voldsom fart i deres retning. Det ødelegger STS-157 og dreper resten av mannskapet ombord. Stone og Kowalski møter stadig nye hindringer, mens de flyter alene i det uendelige verdensrommet. Det blir en heftig kamp mot universets krefter om å komme seg levende tilbake til jorda.

Dette er den mest intense filmen jeg har sett i hele mitt liv. Jeg holdt meg fast i setet flere ganger. Jeg svettet, og jeg gråt. Jeg ble svimmel, skalv og holdt pusten. Jøje meg. Personlig er det ingenting som skremmer meg mer enn tanken på å være ute i verdensrommet, i hvert fall ikke alene, desorientert med oksygenmangel. Bullock presterer som aldri før, jeg er målløs.

«Gravity» har en gripende og solid historie. Det er kanskje den beste og mest meningsfulle 3D-filmen jeg har sett. Spesialeffektene er utrolig realistiske, akkurat slik man forestiller seg det. Nå er jo ikke verdensrommet noe en gjennomsnittlig person har enorme kunnskaper om, eller for den saks skyld har opplevd. Det er kanskje en av grunnene til at det er lett å tro på historien, og leve seg inn i frykten til hovedkarakterene, fordi det ennå er såpass fremmed for oss.

Dette er virkelig en lekker kinoopplevelse som verdt å få med seg. Nå skal det sies at jeg satt i en sal med et splitter nytt «Dolby Atmos»-høyttalerannlegg, som selvfølgelig var med på å gjøre den auditive delen av eventyret vesentlig bedre enn med et annet lydannlegg. Lyd er minst like viktig som bildet.

En fryd for øyet, rett og slett perfekt.

Terningkast 6.

Premiere fredag 8. november

[imdb id=»tt1454468″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB