Film: The Grandmaster


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 27. november 2013, kl. 16:17

Foto: The Grandmaster

Foto: The Grandmaster

Gjør kampsport til vakker kunst

The Grandmaster er den nyeste filmen til Kar Wai Wong. Han har en unik stil over filmene sine, som har gjort ham til en kjent internasjonal filmskaper. Han har laget blant annet My Blueberry Nights (2007) og In the Mood for Love (2000).

The Grandmaster er historien om Ip Man, treneren til Bruce Lee. Her spilt av Tony Leung Chiu Wai. Vi befinner oss i 1930-50 årene, når Kinas dynasti er i ferd med å kollapse og det er fullstendig kaos rundt om i samfunnet. Mr Ip bor i Foshan, der han er en anerkjent kungfu-mester. Filmen handler om Ip Mans liv, men også mye om samtiden og livet rundt ham.

Noen viktige karakterer i filmen er Master Gong og datteren hans Gong Er (Ziyi Zhang). Han har en læregutt, Ma San, som sviker ham under borgerkrigen. Gong Er som også er en ivrig kungfu-utøver får store planer om å ta hevn over sin fars ære og vil vinne tilbake familiens rykte.

The Grandmaster er en veldig vakker film. Kampsportkunsten fremstilles klar og ren. Det er som Ip selv sier: teknikken handler om to ord: Horisontalt og vertikalt. Historien blir fremstilt med ekstrem presisjon og med detaljerte nærbilder. Musikken er og et vakkert virkemiddel som underbygger stemningen enda mer.

Filmen inneholder mange fine nasjonalistiske elementer, men har på samme tid et teknisk «Hollywood-preg» over seg. Dette utgjør en velfungerende funksjon som garantert vil treffe mange. Det er svært god audiovisuell opplevelse. Det er ikke ofte kombinasjonen av kungfu, ære, kjærlighet og krig blir fremstilt på en så smakfull måte. Det poetiske, gammeldagse språket er også med på bevare filmens østlige, eksotiske uttrykk.

Jeg må innrømme at det av og til var vanskelig å følge med på karakterene. Delvis fordi filmen strekker seg som nevnt over lengre tid, og fordi det var mange karakterer å holde styr på. Den konsekvente knusingen av glass og speil, som resultat av volden, var også en tanke repetitivt å se på. Utover dette er det ikke særlig mye å klage på.

Kort oppsummert er dette en sterk og episk film med en funksjonell voldelige driv. Jeg må si meg overrasket over kvaliteten til The Grandmaster på alle måter. Jeg var ikke klar over hvor ekspressivt og nydelig voldelige temaer i film kunne være, før denne filmen.

The Grandmaster er rett og slett er en fryd for øyet.

Terningkast 5

Premiere fredag 29.oktober.

[imdb id=»tt1462900″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB