
1 av 3 svenske barn synes foreldrene bruker for mye tid på smarttelefonen sin. Foto: Magnus Franklin / Flickr
Nå advarer leger mot overdreven bruk av smarttelefoner.
En fersk studie viser at 33 % av svenske barn synes foreldrene bruker for mye tid på smarttelefonen eller nettbrettet sitt.
Studien er utført av YouGov, og 521 foreldre deltok i undersøkelsen, ifølge The Guardian.
Barna ut av syne på grunn av smarttelefonen
Resultatet viser at 1 av 3 svenske barn har klaget over foreldrenes bruk av smarttelefoner og nettbrett, og i tillegg skal 1 av 5 foreldre innrømmet å ha mistet oversikt over hvor barna befinner seg fordi de har sett på mobiltelefonen sin.
Leger i Sverige advarer nå mot at overdreven mobilbruk kan skade barns følelesmessige og kognitive utvikling.
– Selvfølgelig vil dette påvirke deres emosjonelle utvikling. Enkelte ganger ser jeg barn prikke foreldrene deres på skulderen for å få oppmerksomheten deres, men foreldrene gir dem ikke tid, sier Roland Sennerstam, som er barnelege i Sverige, til The Guardian.
– Alltid opplevd at foreldre har vært åndelig fraværende
En annen barnelege i Sverige, Lars Gustafsson, ble i forrige uke sitert i en rekke svenske medier der han advarte kraftig mot mobiltelefonavhengighet.
I et blogginnlegg modererer han sine uttalelser.
– Barn har alltid opplevd foreldres åndelige fravær. Voksne har rett til å innimellom få et kort øyeblikk for dem selv. Man må bare finne den rette balansen, og spørsmålet er om mobiltelefonen har påvirket denne balansen i feil retning.
Sverige er det landet som har nest høyest andel smarttelefonbrukere. Nabolandet vårt må imidlertid se seg slått av oss – Norge er det landet i vest-Europa med aller flest smarttelefonbrukere.
Kilde: The Guardian via Gizmodo