Slik tror IBM at teknologi vil forandre verden


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. desember 2013, kl. 16:07

Foto: IBM

Foto: IBM

Smartere teknologi er stikkordet. 

IBM presenterer hvert år sine tanker om hvordan de tror teknologien vil utvikle seg de neste fem årene.

Selskapet, som i det siste har satset stort på kunstig intelligens, tror ikke så overraskende at smartere teknologi blir et viktig stikkord i denne sammenhengen.

La oss går rett til de fem trendene IBM har tro på:

1: Personlig læring

IBM tror teknologi i utdanningssammenheng vil kunne bidra til å gjøre elever flinkere på skolen.

Ved hjelp av avanserte skytjenester og teknologi som samler informasjon om hver enkelt elev sine ferdigheter, tror selskapet at lærere vil være i stand til å gi en mye mer personlig oppfølging og læring til hver enkelt elev.

Teknologi som kartlegger elevene helt fra barnehagen skal kunne gjøre det lettere å vite hvilken undervisning og oppfølging elevene trenger.

2: Lokale butikker vil slå netthandel

Ingen er uenig i det faktum at netthandel har økt enormt iløpet av de siste årene. Men trenden vil snu, skal vi tro IBM. Selskapet tror nemlig at fysiske butikker vil bli mer populært om fem år.

Årsaken skal være at butikker vil kunne tilby en personlig opplevelse som nettbutikker ikke kan matche.

For eksempel ser de for seg at virtuell virkelighet i butikkene vil kunne revolusjonere handel. Se for deg du prøver et par slalåmski inne i butikken og får «teste» dem i bakken ved hjelp av et par VR-briller.

Tanken er at teknologien vil utkonkurrere netthandelen.

3: Leger vil bruke ditt DNA for å holde deg frisk

Om fem år tror IBM at vi vil være i stand til å bruke vårt DNA for å skreddersy behandling og medisiner til hver enkelt av oss.

Datamaskiner vil hjelpe leger med å forstå hvordan en kreftsvulst påvirker pasienten helt ned på DNA-nivå, og på denne måten finne en fornuftig behandlingsmetode for å gjøre personen frisk.

4: Du vil ha din egen digitale sikkerhetsvakt

Sikkerhetssystemer i nettskyen vil tilby avansert beskyttelse mot identitetstyverier og svindel, ifølge IBM.

Datamaskiner vil lære seg dine vaner og din oppførsel for å beskytte deg. Den digitale sikkerhetsvakten vil kunne oppdage brudd i mønstre og varsle deg dersom et nettangrep er på gang eller noen stjeler din identitet.

5: Byen vil leve på dine premisser

Teknologi vil bli helt sentralt i byer – det tror i hvert fall IBM. Selskapet tror byer vil lære seg hvordan innbyggerne lever i den ved hjelp av avanserte læresystemer, mobile enheter og sosiale interaksjoner. På denne måten skal byene bli lettere å bo i.

I praksis mener IBM at dette vil kunne for eksempel føre til at flere busser automatisk blir tilgjengelig dersom værstasjonene melder mye regn. Du vil på få sekunder kunne rapportere om hull i asfalten, og oppdage de spennende konsertene og arrangementene.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB