Elektronisk blod kan bli datamaskinenes energikilde


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. oktober 2013, kl. 16:29

Foto: IBM

Foto: IBM

Skal vi bygge datamaskiner som oppfører seg mer som menneskehjernen trenger vi å gjøre ting annerledes enn vi gjør i dag. IBM tror de nå har tatt et stort skritt i riktig retning.  

Å bruke menneskekroppen som inspirasjon i utviklingen av nye teknologier blir stadig mer vanlig. IBM er et av selskapene som har sittet i førersetet på dette området, og tidligere har de blant annet utviklet en datachip og et programmeringsspråk basert på hjernens funksjoner.

«Elektronisk blod»

Nå er selskapet nok en gang ute med en idé der menneskekroppen er utgangspunktet, ifølge den britiske avisa BBC.  Idéen er et datamaskin som kjøres og kjøles ned ved hjelp av  noe IBM kaller «elektronisk blod». Som kjent er blod en svært viktig faktor for at hjernen fungerer som den skal.

Årsaken til at IBM har forsket på dette, og nå bringer denne syntetiske væsken på bordet, er at de ønsker å finne en metode som på sikt lar dem bygge datachipper bygget i 3D-strukturer.

Det er helt avgjørende å få til slike 3D-strukturer om man vil etterligne hjernens struktur, hjernen er tross alt bygd som en kompleks 3D-struktur. Men 3D-chipper man nå ønsker å utvikle setter helt nye krav til nedkjøling.

Foto:  eyemage / Flickr

Foto: eyemage / Flickr

– Vi ønsker å få en superdatamaskin på en størrelse med en sukkerbit. For å gjøre det trenger vi et paradigmeskifte i elektronikk. Vi må motiveres av hjernen vår, sier Bruno Michel i IBM til BBC.  

– Den menneskelige hjerne er 10.000 ganger større tetthet og effektivitet enn hvilken som helst datamaskin i dag.

Michel forklarer at dette er mulig fordi hjernen bruker et «ekstremt» effektivt nettverk av blodårer for å transportere varme og energi.

Kjøler ned og tilfører strøm

Selskapet ønsker å bruke en elekrolyttvæske som skal sive rundt i datamaskinen for å kjøle ned komponentene. Væsken er ikke ulik den vi finner i batterier, og skal i tillegg til å kjøle ned maskinen også tilføre strøm.

Væsken vil passere gjennom små kanaler, og på sin ferd vil elektroder i datamaskinen plukke opp elektronene fra væsken slik at strøm kan produseres.

Teknologien vil altså kunne både drive datamaskinene og kjøle dem ned.

– 99 prosent av datamaskinens volum brukes til strømforsyning og nedkjøling. Bare 1 prosent brukes for å prosessere informasjon, sier Michel til BBC.

Dette ønsker altså IBM å gjøre noe med.

Bruno Michel og kollega Patrick Ruch demonsterte en prototyp i IBMS laboratorium i Zurich forrige uke.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB