Styrer hånda til sin kollega med hjernen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 28. august 2013, kl. 14:06

Mannen til venstre styrer hånda til sin kollega (til høyre) med tankene. Foto: University of Washington

Mannen til venstre styrer hånda til sin kollega (til høyre) med tankene. Foto: University of Washington

Forskere har utført et vellykket eksperiment med trådløs hjernekommunikasjon. 

Tankelesing og tankestyring er noe vi stort sett har sett i science fiction-filmer. Men ny teknologi og forskning har en rekke ganger vist oss at det som tidligere har virket svært usannsynlig, faktisk ikke trenger å være så usannsynlig som vi har trodd.

Tidligere har forskere blant annet bevist at det går an å styre et fjernstyrt helikopter med tankene. Forskere har også fått mus til å kommunisere fra hjerne til hjerne.

Trådløs hjernekommunikasjon

Nå har forskere ved Universitetet i Washington utført det de tror er det første vellykede forsøk med kommunikasjon fra menneskehjerne til menneskehjerne. Dette uten å ha en databrikke implementert i hjernen.

I et forsøk har de nå klart å få en forsker til å sende signaler fra hjernen gjennom internett, for å styre håndbevegelser på en forskerkollega. Dette kommer frem i en pressemelding fra Universitetet. 

Det er forskerne Rajesh Rao og Andrea Stocco som gjennomførte forsøket. I et rom satt Rao, mens på andre siden av universitetsområdet satt hans kollega, Stocco. Via internett sendte Rao signaler til Stoccos hjerne, som hadde festet elektroder til seg.

Slik gjorde de det

Forskerteamet hadde satt opp en Skype-tilkobling slik at kommunikasjonen kunne koordineres. Verken Rao eller Stocco kunne imidlertid se hverandre på noen av Skype-skjermene som var satt opp.

Illustrasjon av eksperimentet. Foto: University of Washington

Illustrasjon av eksperimentet. Foto: University of Washington

Rao så på en skjerm og spilte et enkelt dataspill ved hjelp av tankene. Da han kom til et punkt hvor man skulle trykke på «Fire» for å skyte med en kanon, så han for seg at han rørte på hånda, uten å faktisk gjøre det.

På andre siden av campus satt Stocco. Uten at han gjorde noe som helst aktivt for å gjøre det, rørte fingeren på seg slik at musa traff «Fire»-knappen. Signalene ble overført fra Raos hjerne, gjennom internett.

– Internett var en enkel måte å koble sammen datamaskiner på. Nå kan den være en måte å koble sammen hjerner på, sier Stocco til Universitets nettside, og legger til:

– Vi vil ta kunnskapen i en hjerne og overføre den fra hjerne til hjerne.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: