Styr huset ditt fra smarttelefonen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. mai 2013, kl. 13:41

Teknologisk styring av huset er i dag fullt mulig. Foto: Magnus Franklin / Flickr

Teknologisk styring av huset er i dag fullt mulig. Foto: Magnus Franklin / Flickr

Dim lyset, styr stereoanlegget, reguler varmen og skift TV-kanal – alt dette fra smarttelefonen din.

Iløpet av de siste årene har mobilteknologien tatt sjumilssteg, og mulighetene dagens mobiler gir er nærmest uendelig.  I dag er det faktisk fullt mulig å benytte seg av teknologi for å styre huset sitt.

– I dag kan du styre stort sett alt du har i huset ved hjelp av teknologi. Dette inkluderer overvåkning, lys, varme, ventilasjon, persienner, garasjeport, lyd, bilde, og musikkavspilling, sier Alf Inge Wang, professor ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap på NTNU.

Styring av funksjoner i huset ved hjelp av teknologi er for så vidt ikke noe nytt, men tidligere har dette begrenset seg til styring via datamaskiner og forholdsvis dyre systemer. Ifølge Wang er det nå mulig å styre funksjonene nevnt ovenfor utelukkende ved hjelp av en smarttelefon.

– Stadig flere elektriske og digitale enheter kan kommunisere ved hjelp av trådløst nett, som gjør det enkelt å styre ved hjelp av f.eks. smarttelefoner eller nettbrett. Man kan også kjøpe lyspærer som kan styres via wifi ved hjelp av smarttelefon.

Ifølge Wang vil det i fremtiden bare bli enklere å styre huset sitt med smarttelefonen eller nettbrettet sitt.

Standarisert system

– Det man mest sannsynlig vil se i framtiden er en standardisering i forhold til hvordan ulikt elektrisk og digitalt utstyr kan snakke sammen. Stadig flere enheter vil kunne kommunisere ved hjelp av trådløse nettverk. Dette vil gjøre det enklere og billigere å styre huset ved hjelp av ulike enheter.

Et begrep som blir stadig mer aktuelt i husverden, er såkalte smarthus.

– Dette er hus hvor alt kan styres automatisk, spesielt med tanke på styring av energiforbruk i form av varme og lys. Det vil kunne gi en bedre utnyttelse av energi i hus og også kunne gi bedre inneklima.

Professoren tror vi vil få se det han kaller «automatisering av omgivelser» i fremtiden.

– Huset kan ha egne sensorer og kamera som følger med på hvordan huset brukes og tilpasser omgivelsene etter dette. Dette kan føre til at man ikke lengre trenger å slå på lyset eller slå av lys, eller regulere varme ettersom huset selv vet hvordan du vil ha det.

Stiv pris

Hva i all verden vil et høyteknologisk hus med automatisert styring koste?

– Et system som f.eks. består av lysstyring, oppvarming, alarm og ventialsjon på et hus av normal størrelse (f.eks. 150kvm), koster ca. 100.000 kroner.  Hvis man i tillegg inkluderer styring av lyd og bilde, blir det selvsagt dyrere.

Det finnes imidlertid enklere systemer og billigere løsninger. Et raskt søk på internett viser at det er mulig å styre enkelte funksjoner til kun noen få tusenlapper.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB