Vil bygge datamaskin som fungerer som hjernen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. oktober 2013, kl. 17:57

Foto: Human Brain Project

Foto: Human Brain Project

Et omfattende og internasjonalt samarbeid der målet er å skape en datamaskin inspirert av hjernen, ble denne uken sparket i gang i Sveits.

Menneskehjernen er verdens mest avanserte datamaskin – er det ikke da naturlig at forskere bruker hjernen som modell for å lage nye avanserte og raske datamaskiner?

Mandag ble et omfattende og ambisiøst prosjekt sparket i gang på en konferanse i Sveits. Prosjektet, som går under navnet The Human Brain Project, går ut på å bruke store ressurser for å etter hvert bli i stand til å lage verdens mest avanserte datamaskin – en modell av hjernen.

1.000 gangere raskere

Maskinen som forskerne ønsker å utvikle, skal kunne bli over 1.000 ganger raskere enn de vi har i dag. Det kommer frem i et videoklipp publisert av The Human Brain Project (se video lenger ned i saken)

Iløpet av de neste årene vil en rekke vitenskapsmenn og forskere bruke superdatamaskiner for å samle kunnskap om hjernen. Målet er å bedre forstå hjernens kompleksitet og funksjoner.

Forskerne vil systematisk samle data om hjernens nerveceller, og i tillegg innhente data fra tidligere forskning på hjernen.

Til slutt skal forskerne bruke denne kunnskapen for å lage datamaskiner som imiterer hjernen. De vil rett og slett simulere menneskehjernen i superdatamaskiner.

Prosjektet vil motta økonomisk støtte fra EU, og ventes å få en prislapp på rundt 9,5 milliarder kroner.

IBM på banen

IBM er for øvrig en aktør som har brukt hjernen som utgangspunkt i sin forskning på nye maskiner, og tidligere i år annonserte de et programmeringsspråk for deres avanserte datachip.

Chipen og programmeringsspråket var inspirert av hvordan hjernen fungerer, og det ble sett på som et viktig skritt for videre utvikling av maskiner basert på hjernen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB