
Foto: Madeline A. Lancaster
Forskere har dyrket frem deler av en hjerne ved hjelp av stamceller.
Helt siden tidenes morgen har forskere vært fascinert av hjernen – verdens mest avanserte datamaskin. Men kunnskapen vår om det utrolige organet er enda ikke komplett, og derfor er hjernen fortsatt et stort fokusområde for forskere.
Ni uker gammelt foster
Nå har et aldri så lite gjennombrudd skjedd i Østerrike. Forskere ved Institutt for Molekylær bioteknologi i Wien, har nemlig klart å dyrke frem en miniutgave av hjernen ved hjelp av stamceller. Dette kommer frem i en studie publisert i tidsskriftet Nature.
For å gjøre det klart med en gang; det er ikke snakk om en velfungerende hjerne i full størrelse, men en minihjerne med elementer fra menneskehjernen.
Minihjernen forskerne har dyrket frem består av vev i 3D-strukturer, og flere områder vi finner i ekte menneskehjerner er til stede. Hjernen skal være på størrelse med hjernen til et ni uker gammelt foster, rundt 3-4 millimeter.
- Les også: Gjennombrudd i DNA-lagring
Håper å gi kunnskap om sykdommer
De programmerbare stamcellene klarte altså å dyrke frem flere deler i hjernen, og de var også satt sammen riktig, Men de var ikke organisert slik de egentlig skal være.
Juergen Knoblich, som er en av forfatterne av studien, sa på en pressekonferanse:
– Det er som en bil der du har motor og hjul, men motoren er på taket. Bilen vil aldri kunne kjøre, men du kan likevel analysere hvordan motoren fungerer, sa Knoblich, ifølge Popsci.
Forkerne håper forskningen vil gi ny innsikt i sykdommer, og kanskje til og med bidra til å kurere sykdommer. De har imidlertid ikke noe ønske om å dyrke en fullverdig hjerne, ifølge CNN.
– Det er ganske klart for oss at vårt system ikke er optimalisert for å lage en hel hjerne, og det heller på ingen måte vårt mål, skal Knoblich ha sagt.