Nå har også Qualcomm laget hjerneinspirerte databrikker


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 12. oktober 2013, kl. 15:47

Foto: Qualcomm / YouTube

Foto: Qualcomm / YouTube

Både The Human Brain Project og IBM satser på hjernen i fremtidens datamaskiner. Nå vil også Qualckomm være med på festen. 

Databrikkeprodusenten Qualcomm skal ifølge MIT Technology Review ha utviklet en brikke som imiterer nervecellestruturene i hjernen.

Qualcomms brikke er nok et tilskudd i arbeidet med å lage datamaskiner basert på hjernen.

Fra før har blant annet IBM utviklet en datachip og en arkitektur basert på hjernes struktur (undertegnede har skrevet om dette for NRK – les her), og i oktober i år ble et omfattende og internasjonal samarbeid der målet er å bygge verdens mest avanserte datamaskin sparket i gang i Sveits.

Bakgrunnen for alle tre prosjekter er å gjøre datamaskiner mer avanserte, med hjernen som utgangspunkt.

Kontekstbaserte beslutninger

Datamaskinene vi har i dag kan nok sies å være ganske avanserte, men langt i fra så avanserte som hjernen vår. Maskinene tar ikke kontekstbaserte beslutninger og handler kun ut i fra forhåndsprogrammerte kommandoer, gjennom «hvis x, så gjør y»-metoden. Metoden har vært brukt i flere tiår.

Både IBM og Qualcomm forsøker å gjøre noe med dette, og begge har utviklet nye dataarkitekturer.

Qualcomms arkitektur skal ifølge The Verge gjøre datamaskiner i stand til å tilegne seg nye evner og reagere på situasjoner uten at mennesker har forhåndsprogrammert dem.

Brikkene som gjør dette mulig, kaller selskapet Zeroth Processors. Referansen er fra science fiction-forfatter Isaac Asimovs «Thee Laws of Robotics», der der det ble lagt til en fjerde lov – zeroths lov: roboter skal ikke skade menneskene.

Arkitekturen fra Qualcomm skal være modellert etter nerveceller i menneskehjernen.

Vi mennesker reagerer på miljøet rundt oss ved hjelp av elektriske impulser – denne egenskaper har Qualcomm forsøkt å gjenskape i deres nye teknologi.

Lærer seg å besøke bare hvite fliser

I en demonstrasjonsvideo viser selskapet frem en robot som lærer seg å bare kjøre til hvite fliser på gulvet. Den har flere fliser å velge i mellom, men etter å ha utforsket området, lærer roboten å ikke besøke de andre fargede flisene. Roboten vurderer og tar beslutninger ut i fra miljøet rundt seg.

Sjef for Quadcomm, Matt Grobb, sier til MIT Technology Review at de håper å ha en programvareplattform klar for forskere og oppstartsselskaper iløpet av 2014.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB