Denne appen lar deg fjernstyre kakkerlakker


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 11. oktober 2013, kl. 14:05

Du kan styre en kakkerlakk med telefonen din. Foto: Backyard Brains

Du kan styre en kakkerlakk med telefonen din. Foto: Backyard Brains

Nei, det er ikke tull. 

Hva gjør du hvis du ser en kakkerlakk? Hopper opp i stolen og gjemmer deg? Med selskapet Backyard Brain sin elektriske ryggsekk trenger du ikke være redd lenger.

Roboroach er nemlig et lite stykke teknologi som kan festes på ryggen til kakkerlakker og som deretter lar deg styre kakkerlakkene med en app på telefonen.

Har 1. april kommet for tidlig? Nei, dette er faktisk ikke tull.

Fjernstyring av kakkerlakker ble kjent tidligere år, da Backyard Brains lanserte sitt prosjekt på Kickstarter. For å realisere drømmen om å lage Roboroach trengte de 10.000 dollar og målet ble nådd. 12.000 dollar ble fikk selskapet inn – dermed kunne de gjøre prosjektet til en realitet.

Manipulerer kakkerlakken

Nå er det Michigan-baserte selskapet klare med Roboroach, ifølge Daily Mail.

Roboroach festes på ryggen til kakkerlakken, og kobles til kakkerlakkens antenner. Dette gjør det mulig å sende elekstriske impulser til kakkerlakken. Impulsene lurer kakkerlakken til å tro at den må svinge til høyre eller venstre.

Når vanlige kakkerlakker for eksempel treffer en vegg, vil de umiddelbart skifte retning. Roboroach manipulerer kakkerlakkene til å tro at de treffer på en slik hindring – dermed vil de skifte retning.

Man styrer kakkerlakken ved hjelp av en applikasjon på smarttelefonen, som kobles til insektet ved hjelp av bluetooth.

Fjernstyring av kakkerlakker reiser spørsmål rundt det etiske, og flere har rettet kritikk mot Roboroach.

– De oppfordrer amatører til å operere på levende organismer, og oppforder til å tenke på komplekse levende organismer som maskiner eller verktøy, sier Michael Allen Fox, filosof ved Queens-unversitetet i Kingston, til Science Magazine. 

Selskapet bak kakerlakkfjernkontrollen derimot, sier at de håper skoler og universiteter kan benytte seg av Roboroach for å lære mer om kakkerlakkenes hjernefunksjoner.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: