Dette forvandler iPad til en 3D-scanner


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 10. januar 2014, kl. 15:20

Foto: Occipital

Foto: Occipital

3D-printing og virtuell virkelighet er noen av bruksområdene. 

Antall nye produkter som vises frem under teknologimessen CES er svært høyt, og det kan være vanskelig å få oversikt over alt det nye som presenteres.

Men det er alltid noen produkter som stikker seg frem, og Structure Sensor 3D Scanner er et av dem. Dette er tilleggsutstyr som kan kobles til iPad (med litt ekstra arbeid også smarttelefoner og andre nettbrett) og som forvandler iPad til en fungerende 3D-scanner.

Enheten gjør det mulig for brukerne, ved hjelp av en infrarød sensor, å scanne virkelige objekter og få dem oversatt til virtuelle 3D-objekter. Disse kan deretter utforskes på mange ulike måter i etterkant.

I videoklippet som du ser nederst  i saken, ser du at scanneren ikke er den mest nøyaktige, men likevel må den sies å være imponerende. For selv om det allerede finnes 3D-scannere er disse både dyrere og tregere i bruk.

En av de mest populære 3D-scannerne i dag, MakerBot’s Digitizer, bruker for eksempel 10 minutter på å lage en modell av et rom. Structure Sensor 3D Scanner gjør dette nærmest i sanntid.

3D-printing

Ifølge selskapet bak scanneren, Occipital, er et bruksområde 3D-printing. Se for eksempel for deg at du scanner et virkelig objekt og printer ut en eksakt kopi hjemme i stua ved hjelp av en 3D-printer.

Lettere møbelhandling

Eller du kan scanne et rom for å få oversikt over dimensjonene slik at det blir lettere å finne møbler i riktig størrelse når du er på butikken. Med Structure Sensor 3D får du nemlig informasjon om den reelle distansen det er mellom de ulike objektene i bildet.

Spill med virtuell virkelighet

Virtuell virkelighet er også et sentralt bruksområde, skal vi tro utviklerne, og spesielt spill.

Occipital har blant annet demonstrert hvordan enheten kan scanne et hjørne av et rom og deretter bruke dette hjørnet som en spillarena. Du skal for eksempel kunne plassere virtuelle dyr i dette hjørnet og kaste virtuelle baller mot dyret.

Treffer du en stol på veien vil ballen sprette av. Kaster du ballen under et bord vi dyret kunne jage ballen og løpe under bordet.

Foto: Occipital

Foto: Occipital

Dette skal kun være noen av mulighetene Occipital ser for seg.

Kickstarter-suksess

Det skal for øvrig sies at dette produktet ikke er helt nytt. Det ble for aller første gang vist frem i fjor høst da det hele ble lansert som et prosjekt på Kickstarter. Der ble produktet en kjempesuksess og nådde innsamlingsmålet etter bare tre timer.

Har du lyst på denne scanneren må du punge ut 349 dollar, rundt 2.158 kroner. Foreløpig er det kun snakk om forhåndsbestilling, men iløpet av våren skal produktet gjøres klar for utsending.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: