Film: Lone Survivor


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 19. januar 2014, kl. 13:08

Foto: Lone Survivor

Foto: Lone Survivor

En sterk og solid actionfilm.

Peter Bergs Lone Survivor møter vi en gruppe amerikanske elitesoldater (fra SEAL Team 10) som bekjemper Talibans terrorisme i Afghanistan. Filmen er basert på hendelsene som skjedde med Marcus Luttrell og de andre soldatene i 2005.

Et team på fire mann blir sendt på oppdraget «Operation Redwing», der de skal drepe en av lederne, med navn Ahmed Shahd. Det oppstår komplikasjoner og noe går fryktelig galt. Oppdraget ender i tragedie, som tittelen så fint indikerer.

Anslaget viser oss de stolte og nasjonalistiske soldatene som var med på oppdraget. Den stemningsskapende bakgrunnsmusikken bidrar stort til å lage et mektig bilde av de amerikanske krigsheltene.

Selv om vi ikke er en del av USA er det lett å kjenne på følelsene filmen bygger opp rundt karakterene og historien. Vi får innsikt i hvem de var og hva de symboliserer for nasjonen, før de dro ut i kamp.

Kampscenene kan muligens oppfattes som litt propagandistisk. Det hender ofte at de overdriver skyteferdighetene til heltene, i forhold til at de klarer å skyte så mange fiender som de gjør. Likevel er dette en detalj som jeg tror publikum ikke kommer til å tenke noe særlig over det. Disse elementene gjør nok historien mer attraktiv for seerne.

Lone Survivor er en trist, spennende og fengende film. I tillegg er den forutsigbar, ikke akkurat overraskende. Likevel er den svært holdbar med tanke på dens fremtredende estetiske virkemidler. Om den skiller seg ut fra mange andre filmer med samme tema er usikkert, men den er fortalt på en god auditiv og visuell måte. Også musikken, som er komponert av Explosions in the Sky og Steve Jablonsky, er helt fantastisk og spiller en stor rolle for det kunstneriske uttrykket.

Det er særdeles gode skuespillerprestasjoner ute og går. Ikke minst burde stuntmennene få en stor applaus for innsatsen. Jeg tror også dette må være Mark Wahlbergs beste prestasjon på lerretet, frem til nå. De andre gutta utmerker seg også, garantert. Til tross for en gjennomskuelig og typisk Hollywood-oppbygning, slår ikke Lone Survivor feil. Liker du «realistisk» krigsaction er dette absolutt en film som er verdt å se.

Premiere fredag 17. Januar.

Terningkast 5

[imdb id=»tt1091191″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB




Kommentarer: