Nå er det offisielt: Facebook lanserer Paper


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 30. januar 2014, kl. 14:04

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

Og dette kan være mer enn en Flipboard-konkurrent. 

Som teknologia.no skrev i forrige uke har det versert rykter rundt en ny Facebook-applikasjon kalt Paper. 

OPPDATERING
Facebook Paper eksisterer ikke lenger. Les om alternativer til Facebook Paper her.

——————-

Det var nettstedet Re/code som først skrev om applikasjonen, som angivelig skulle bli en slags Flipboard-konkurrent.

Flipboard er en applikasjon for mobile enheter som lar deg samle nyheter fra en rekke kilder, og få dem presentert som et magasin. Tjenesten har siden 2010 blitt lastet ned over 90 millioner ganger og er en svært populær applikasjon, mye på grunn av et visuelt elegant grensesnitt.

The Verge: – Paper kan erstatte Facebooks hovedapp

Nå har Re/code sine spekulasjoner vist seg å stemme. Facebook har nemlig annonsert en splitter ny mobilapplikasjon kalt Paper. Dette er en applikasjon som lar deg få nyheter presentert i et magasinformat, men ikke bare det: Paper viser også oppdateringer fra nyhetsstrømmen din.

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

Ifølge teknologinettstedet The Verge, kan Paper nærmest erstatte Facebooks standardapplikasjon.

– Når du først har prøvd den vil du muligens aldri åpne Facebooks standardapp igjen. Selv om den ikke kopierer hver eneste funksjon som Facebooks hovedapp har, inneholder Paper nok til å fylle mesteparten av behovene som folk har. Og den (Paper) er helt enkelt mye, mye bedre, skriver The Verge.

Bort med knapper – inn med sveiping

Facebook har lansert en introduksjonsvideo (se nederst i saken) der vi får se Paper i bruk, og her er det flere funksjoner å ta tak i. For det første ser vi at Paper tar i bruk sveiping i mye større grad enn Facebooks hovedapp. Her er det ikke mange knapper – i stedet sveiper man med fingeren for å navigere rundt.

Det andre mest opplagte å nevne er selvsagt grensesnittet. Her er innholdet i fokus, spesielt bilder. En kul funksjon er at du kan vippe på telefonen for å se deg rundt på bilder. Denne funksjonen kaller Facebook «Ken turns».

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

Foto: Paper / Facebook / Vimeo

I motsetning til Facebooks hovedapp blar du ikke nedover i nyhetsstrømmen – her er det mer som en avis – du blar sidelengs. Dette er helt klart for å gi magasinfølelsen. Mark Zückerberg har jo ved en rekke anledninger ytret at Facebook er en slags personlig avis.

Du kan også skrive statusoppdateringer, dele bilder og lenker i Paper. En forskjell fra Facebooks hovedapplikasjoner er imidlertid at dette skal være en visuelt penere og mer intuitiv prosess.

Kun i USA

Det er imidlertid et par dårlige nyheter ved Paper. For det første ser det ut til at Facebook kun har utviklet en iPhone-utgave. Noe merkelig – vi lever tross alt i 2014 og Android har jo en sterk posisjon i mobilmarkedet. Og hva med Windows Phone? Kjedelig er det også at det i første omgang kun ser ut til å lanseres i USA. Paper lanseres 3. februar.

Applikasjonen vil helt sikkert utvides til flere plattformer og land etter hvert, men når det skjer blir bare spekulasjoner.

Hva er dine tanker om Paper?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB