Denne håndprotesen lar Dennis føle igjen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. februar 2014, kl. 11:17

Foto: News Scientist / Skjermdump / YouTube

Foto: News Scientist / Skjermdump / YouTube

Mistet hånden i fyrverkeriulykke – så fikk han en bionisk hånd som endret alt. 

Danske Dennis Sørensen er den første i verden som har fått teste en bionisk hånd som gjør det mulig å føle. Håndprotesen er et resultat av mangeårig forskning og ingeniørarbeid, og det hele fungerer ved at man kobler armen direkte til nervesystemet i overarmen.

Arbeidet er dokumentert i en rapport publisert i Science Translational Medicine.

Avanserte sensorer

Selve armen er ikke noe teknologisk gjennombrudd, men elektronikken og programvaren som brukes på innsiden gir armen helt nye dimensjoner. Professor Silvestro Micera har ledet forskningen, som er et samarbeid mellom teknologiinstituttet EPFL og italianske SSSA.

Micera og hans kolleger festet sensorer til den kunstige hånden og disse sensorene var i stand til å identifisere, gjenkjenne og måle ulik informasjon om berøring. Ved hjelp av avanserte dataalgoritmer kunne forskerne og ingeniørene konvertere elektriske signaler fra hånden til en impuls som nervesystmet kunne forstå.

Selve armen styres ved hjelp av musklene i overarmen.

Dennins Sørensen var svært imponert over den nye bioniske hånden.

– Den var intuitiv å bruke, og det var fantastisk å være i stand til å føle om objekter var myke, harde, firkantede eller runde, sier Sørensen i en pressemelding. 

– Den største forskjellen var at da jeg tok tak i noe så kunne jeg føle hva jeg gjorde uten å se. Jeg kunne bruke hånden i mørket.

Men selv om Sørensen er begeistret over å endelig kunne «føle» igjen, er er ikke gleden evigvarende. Dansken måtte nemlig fjerne armen igjen etter testperioden var over, for foreløpig er teknologien kun i en, nettopp – testfase.

Det er imidlertid ventet at flere personer skal få teste den bioniske hånden i årene fremover.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB