Facebooks ansiktsgjenkjenning blir pinlig nøyaktig


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. mars 2014, kl. 11:39

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Snart kan Facebook tagge bilder automatisk. 

Selv om det er ganske enkelt for oss mennesker å skille ansikt fra hverandre, er dette en langt mer avansert oppgave for datamaskiner.

I de senere årene har teknologi gjort det mulig for datamaskiner å forstå hva som er ansikt, og hva som ikke er det, men maskinene har i liten grad klart å skille ansiktene fra hverandre. Og hvis de i det hele tatt har klart det har ikke alltid nøyaktigheten vært særlig stor.

Datamaskinene har rett og slett med liten sikkerhet kunnet fastlå om en person på et bilde var deg eller meg.

Dette er i ferd med å endres, skal vi tro Facebook. 

Nesten på menneskenivå

Ifølge selskapet har de utviklet en gjenkjenningsteknologi som har en nøyaktighet på hele 97,25 %. Dette er ikke langt unna menneskenes evne til å gjøre det samme – vi har en treffsikkerhet på 97,5 %.

Facebook, som har utviklet teknologien i samarbeid med MIT-forskere, forklarer at det hele fungerer på følgende måte:

En programvare analyserer ansiktene og lager en flat 3D-maske av dem. Deretter bruker programvaren avanserte fargefiltre for å gjenkjenne spesielle ansiktstrekk, slik at man på denne måten kan skille ansiktene fra hverandre.

«DeepFace», som programvaren har blitt døpt, skal vises frem for utviklere under konferansen IEEE i juni i år.

Introdusert i 2010

Ansiktsgjenkjenning ble for første gang introdusert på Facebook i 2010. Det var da brukere i USA som fikk dra nytte av funksjonaliteten. Allerede da kunne Facebook gjenkjenne ansikt, men da skal ikke treffsikkerhetheten ha vært på langt nær så stor som nå.

Automatisk tagging

Dersom teknologien implementeres i Facebook vil for eksempel bilder kunne tagges automatisk, uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Skremmende, eller kult?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB