
Foto: melenita2012 / Flickr
Har du tenkt å skrive en uskyldig melding om hvor deprimerende regnværet er? Da bør du kanskje revurdere det – du kan nemlig påvirke humøret til vennene dine.
Forskere har lenge visst at følelser kan smitte mellom personer når de møtes ansikt til ansikt. Men gjelder dette også for sosiale medier?
En gruppe forskere fra University of California og ansatte i Facebook har undersøkt nettopp dette. Ved å se på data fra millioner av brukere på det sosiale nettverket har forskerne undersøkt om følelser kan formidles og spres gjennom Facebook.
Helt konkret gjorde forskerne følgende: De så på hvordan statusoppdateringer på Facebook endret seg da det regnet. De analyserte poster fra flere millioner brukere, og resultatet viste at antall negative statusoppdateringer økte med 1,16 % da regnværet slo til for fullt. Antall positive poster sank med 1,19 %.
Det hadde med andre ord skjedd en dominoeffekt.
For å undersøke om de negative postene påvirket de som befant seg på steder der det ikke regnet så ille, analyserte de også postene hos disse personene.
De oppdaget da at for hver triste oppdatering ble det publisert 1,29 flere negative poster blant vennene.
Spres også positivitet
Ikke bare negative oppdateringer er i stand til å påvirke andre. Faktisk viste det seg at positive statusoppdateringer førte til flere positive oppdateringer, 1,75 for å være nøyaktig.
– Hva folk føler og sier på ett sted kan spre seg til mange deler av verden på samme dag. Sosiale medier kan forsterke intensiteten av global emosjonell synkronitet, skriver forskerne i rapporten, som er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.
– Resultatene antyder at følelser kan spres gjennom sosiale medier og dette genererer en synkronitet som gir opphav til klynger av lykkelig og ulykkelige individer.