Nå er det offisielt – her er iOS i bilen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 3. mars 2014, kl. 11:54

Foto: Apple

Foto: Apple

Apple har avduket CarPlay. 

Under fjorårets WWDC annonserte Apple «iOS in the Car» – altså iOS implementert i bilen.

Nå har selskapet trukket sløret av det ferdige produktet, og de har valgt å gå bort fra det opprinnelig navnet: Det endelige produktet kalles CarPlay.

– CarPlay er designet for å tilby sjåfører en utrolig opplevelse med iPhone i bilen, skryter Apple i en pressemelding.

Siri sentral

Systemet er i stor grad bygd rundt Apples stemmeassistent, Siri. Ved hjelp av talekommandoer skal du kunne foreta anrop, svare på innkommende anrop, diktere tekstmeldinger og lytte til musikk. Siri vil også lese opp SMS-er og beskjeder som er lagt igjen på svareren.

Målet er å gjøre deg i stand til å bruke telefonen uten å faktisk fysisk berøre den.

Kart

Maps er også en sentral del av Apples iOS-tilbud i bilen. På skjermen vil du få opp kart med veibeskrivelser. Også her bruker du Siri for å plotte inn din destinasjon.

Videre vil Maps-funksjonaliteten også tilby trafikkoppdateringer og estimert ankomstid. Ved å ta i bruk informasjon fra kontaktlista, kalenderen, e-post og tekstmeldinger, vil Maps også komme med forslag til hvor du skal dra.

Foto: Apple

Foto: Apple

Disse bilene vil få CarPlay

De første bilene som vil støtte CarPlay er Ferrari, Mercedes-Benz og Volvo. Andre bilprodusenter vil få støtte for systemet etter hvert – blant disse Nissan, Peugeot, Jaguar, BMW, Ford, General Motors, Honda, Kia, Mitsubishi, Citroën, Toyota, Subaru, Suzuki, samt flere andre.

Støtte for Spotify

Alle iPhone-modeller som benytter seg av Ligthning-pluggen (iPhone 5 og nyere) støttes av CarPlay.

En kommende iOS-oppdatering vil legge til CarPlay-funksjonaliteten i programvaren.

Tidligere ble det rapportert om at tredjeparts applikasjoner ikke ville bli støttet i bilversjonen av iOS. Det viser seg nå at dette ikke stemte, for CarPlay støtter en rekke tjenester fra tredjeparter. Blant annet vil det være mulig å spille av musikk fra Spotify, Beats Radio, iHeartRadio og Stitcher. Støtte for flere tredjepartstjenester vil komme etter hvert, ifølge Apple.

I bilene der CarPlay er integrert vil det være en fysisk knapp på rattet som aktivterer Siri. I bilene der det er touchskjermer vil det også være mulig å aktivere siri direkte fra skjermen. Fysiske knapper og dreiehjul kan også brukes for å styre CarPlay.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB