Skriver ut hus med 3D-printer


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. mars 2014, kl. 15:48

Foto: Dus Architects

Foto: Dus Architects

Trodde du 3D-printere bare kunne skrive ut mobildeksler?

3D-printere har tradisjonelt sett vært brukt til industriformål, men iløpet av de siste årene har teknologien blitt stadig mer aktuell på andre områder.

Husbygging

Nå spås det en svært lys fremtid for 3D-printing – teknologien kan nemlig brukes for å lage alle slags objekter, og enkelte hevder til og med at 3D-printere vil kunne gjøre organdonasjon unødvendig i fremtiden.

Også i husbygging har 3D-printere meldt seg på.

I Nederland har et team satt sammen en gigantsk 3D-printer som skal printe ut en fullverdig bygning. Den 6 meter høye printeren skal rett og slett skrive ut alt, rom for rom.

Tar tid

Foto: Dus Architects

Foto: Dus Architects

Det tar en god stund å skrive ut delene. En tre meter høy del tar én uke å klargjøre. Målet er å få ned denne tiden til to timer, og på denne måten ha 12 rom klart iløpet av ett år. Prosjektet skal være ferdigstilt innen 3 år.

Foreløpig har printeren produsert et hjørne av huset, med en innebygd trapp.

Printeren som brukes har fått navnet Kamermaker (Rom-bygger) og er bygd på en populær åpen kildekode-skriver fra Ultimaker.

Det er mulig for publikum å se 3D-printingen i aksjon. For 2,50 euro (omlag 20 norske kroner) får man observere 3D-skriveren mens den arbeider.

Videoklippet nedenfor forteller mer om prosjektet: 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB