Slik vil Facebook gjøre internett tilgjengelig over hele verden


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 4. mars 2014, kl. 17:29

Foto: Titan Aerospace

Foto: Titan Aerospace

Er i samtaler med droneselskap. Kan gå rett i strupen på Googles «Project Loon».

Facebook tok i fjor initiativet til internet.org, et tiltak som går ut på å gjøre internett tilgjengelig for de to tredjedelene i verden som fortsatt ikke har tilgang. Denne tredjedelen utgjør ca 5 milliarder mennesker.

I hovedsak gjelder den manglende internettilgangen Afrika og andre utviklingsland. Dette er primærmålgruppa som Facebook retter seg mot.

Internett fra lufta

Nå kan selskapet ha funnet en metode for å levere internett til flere steder. Facebook skal nemlig være i samtaler med Titan Aerospace – et selskap som har spesialisert seg på solcelledrevne droner.

Tanken er at internet.org skal kunne benytte seg av disse dronene for å gjøre internett mer tilgjengelig i verden. De solcelledrevne dronene skal kunne holde seg i lufta i opptil fem år av gangen, noe som gjør de egnet som aksesspunkt for internett.

Selskapet planlegger i første omgang å produsere ca 11.000 droner, og disse skal først flyttes til Afrika.

Ifølge kilder som TechCrunch har vært i kontakt med skal en eventuell kjøpssum være på rundt 60 millioner dollar, omlag 360 millioner norske kroner.

Google-prosjekt

Googles har også et lignede prosjekt kalt «Loon». IT-selskapets plan er imidlertid å bruke ballonger for å gi internett flere steder i verden.

Facebooks droneplaner skiller seg altså noe fra Googles prosjekt, men grunntanken er den samme: gjøre internett tilgjengelig for hele verden.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB