– Intimt portrett av virkeligheten


Marte Hansen
Publisert 3. april 2014, kl. 17:46

Foto: Elsk Meg

Foto: Elsk Meg

Vi har anmeldt Elsk Meg.

Elsk Meg er basert på det virkelige livet til hovedrolleinnehaver Julia Wildschut, og er sentrert rundt 20 år gamle Maria. Vi følger Maria sitt forhold til både den tålmodige kjæresten Adam, samt den fraværende faren Paul. Likevel handler Elsk Meg i større grad om hvem Maria er, enn hva hun faktisk driver med. Maria er en rastløs og usikker jente, som har en tendens til å la sinnet sitt gå utover feil personer. Da Maria sin håpløse far dukker opp nok en gang og Maria dropper alt for å være med han, havner forholdet til samboeren på ustødig grunn. Maria innser plutselig at hun kan miste alt, og bestemmer seg dermed for å ta noen vanskelige valg.

Under visningen av Elsk Meg var både skuespiller og regissør til stede i salen. Så fort filmen var ferdig var det noen som spurte hovedrolleinnehaveren Julia Wildschut om hun ville gjort filmen på nytt, hvis spurt. Svaret fra Julia var et kort og kontant ”nei”. Dette er egentlig ikke et overraksende svar når man først er bevist på de mange likehetstrekk mellom livene til Maria og Julia. Hendelser i filmen er fra Julia sitt liv, dialog er fra Julia sitt liv og store deler av filmen viser rett og slett Julia sitt liv. I tillegg er det viktig å nevne at Maria sin kjæreste og pappa ”spilles” av nettopp Julia sin kjæreste og pappa i det virkelige liv.

Elsk Meg blir dermed et risikofylt prosjekt hvor fiksjon og virkelighet blandes til man ikke lenger kan skille de fra hverandre. Filmen går for å være fiksjon, men likevel befinner den seg nok mer i landskapet mellom dokumentar og fiksjon. For publikum er det umulig å vite hvor grensene går mellom livene til Maria og Julia, og dermed anser vi de for å være en og samme person. Dette kan oppleves som ekstra tøft for en såpass ung og uerfaren skuespiller, og viser nok en gang hvor modig Wildschut er.

Før jeg var klar over at filmen var basert på virkeligheten, bet jeg meg merke i hvor naturlig og realistisk filmens dialog var. Dette var svært forfriskende, sammenlignet med den kleine dialogen vi vanligvis finner i norsk film. Bitene falt derimot mer på plass da det visste seg å være for godt til å være sant, og at dialogen var naturlig nettopp fordi den var ekte. På tross av god dialog og fantastiske prestasjoner av Wildschut, er filmens handling litt stillestående og tam.

Som tidligere nevnt krever det mye guts for å lage filmer som den her. Det krever guts fra skuespillerne, regissør, og produsent. Dessverre er ikke guts og alternativ filmskaping nok til å gjøre en film god. Det man i hovedsak sitter igjen med er at Elsk Meg er utleverende og et ærlig blikk på menneskelige relasjoner og følelser.

Terningkast: 3

[imdb ID=»tt2198187″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB