Nå blir det lovlig å filme fra luften


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. april 2014, kl. 19:00

Foto:  John Biehler / Flickr

Foto: John Biehler / Flickr

Nasjonal sikkerhetsmyndighet åpner prøveordning. Dermed er det ikke lenger nødvendig med spesiell tillatelse for å filme fra luften. 

Selv om sikkert de færreste visste om det, har det frem til nå vært strenge reguleringer når det gjelder hvem som får lov til å filme fra luften. Har du brukt en drone og filmet fra luften uten å ha tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)? Da har du gjort noe ulovlig.
Onsdag åpnet imidlertid  (NSM) en prøveordning som nå gjør det lovlig å filme fra luften, uten spesiell tillatelse.

– Nasjonal sikkerhetsmyndighet har besluttet at det som en prøveordning fra 2. april og ut året ikke lenger er nødvendig å søke om tillatelse for fotografering og filming fra luften så lenge dronen er innen synsrekkevidde og man flyr utenfor restriksjonsområder, skriver NSM på sine nettsider. 

Salget av droner, spesielt såkalte quadkoptere, har eksplodert iløpet av det siste året. Siden de fleste er forholdsvis harmløse og uskyldige har NSM sett det som nødvendig å evaluere det strenge regelverket som gjaldt inntil i dag.

– De aller fleste droner blir fløyet av vanlige folk, og denne aktiviteten utgjør ingen risiko for det Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal bidra til å beskytte. Denne nye løsningen skal bidra til at regelverket ikke er til unødig hinder for folk flest, samtidig som vi ivaretar behovet for nasjonal sikkerhet, sier avdelingsdirektør Carsten Rapp i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Skal du fotografere eller filme, fra et kommersielt perspektiv , må du fortsatt søke tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB