Garmin Vivosmart visker ut grensen mellom smartklokker og armbånd


Trond Eilertsen
Publisert 14. november 2014, kl. 12:22

På mange måter visker Garmin Vivosmart ut grensen mellom smartklokker og armbånd, og har flere forbedringer i forhold til sin forgjenger

Garmin Vivosmart lar deg i første rekke kartlegge aktivitetsnivået ditt. Men med Bluetooth LE integrert i armbåndet, viskes grensene mer eller mindre ut i forhold til smartklokker. Forskjellen er at armbåndet er mye mer hendig – uten det store displayet og den ofte altfor korte batterilevetiden.

Vivosmart følger opp Vivofit, Garmin’s aktivitetsarmbånd som kom for et år siden. Det nye armbåndet bygger på forgjengeren, men har i tillegg fått et bakgrunnsbelyst display, et mer elegant utseende, vibrasjonsvarsling og Bluetooth LE.

Garmin-VivosmartVivosmart er produsert i ett enkelt støpt bånd i sort plast. Du tar det på rundt håndleddet, uten behov for trykk-knapper, med et bånd i en kontrastfarge på innsiden. Lukke- og åpnemekanismen, som markeres av Garmin-logoen, klikkes enkelt og sikkert på plass i hullene i armbåndet. Det skjer så å si ikke at det går opp av seg selv. I tillegg er båndet så lett at det er lett å glemme at du har det på deg. De eneste gangene du blir oppmerksom på det, er når det begynner å vibrere og minner deg på at det er på tide å komme seg opp av sofaen og ut for å trene.

Som forgjengeren, Vivofit, er Vivosmart også en god påminnelse om å ta sine daglige doser med trening og fysisk aktivitet. Har du sittet for lenge foran skjermen – første gangen etter en time, deretter annenhver time – begynner båndet å vibrere med beskjed på displayet om at tiden er inne for ”Move!” Du får informasjon om hvor lenge du har vært inaktiv og hva statusen din er. Når du har beveget deg en stund, gir båndet beskjed om at du har vært flink og at det er fornøyd med aktiviteten din – ut fra hva du selv har lagt inn for å få opp aktivitetsnivået. Målsettingen er imidlertid at du letter på baken før båndet begynner å vibrere. Det er bare dersom du har vært inaktiv for lenge at båndet påminner deg om at det er noe du har glemt…

Vivosmart’s skjulte OLED-skjerm aktiverer du ved å gi det et lite ”rapp” to ganger. Ved å dra fingrene over skjermen enten til høyre eller venstre, får du opp informasjon om tid og dato, hvor mange kalorier du har forbrent, distansen du har gått, kontrollene til musikkspilleren, hvor mange beskjeder du har liggende inne, skrittlengde, hvor mange skritt du har igjen før du er fremme ved målet – og en oversiktsstatus over alle aktiviteter. Et lite ”rapp” til mens du samtidig holder fingrene nede, lar deg få opp en ny meny. Denne menyen viser oversikt over hvilke ruter som er mulige innenfor det tidsrommet du har lagt inn for aktiviteten din, kontroll med lysstyrken på skjermen og en innsovingsmodus i tillegg til hvor mye du har igjen av batteriet. Når du bruker touchfunksjonen, må du imidlertid være bestemt i bevegelsene og helst tappe vinkelrett på skjermen – ellers kan det være litt kronglete å få opp den relevante informasjonen.

Batteritiden er noe for seg selv. Den er rett og slett imponerende. Du kan ha på det armbåndet 3 til 7 dager uten å måtte lade det opp. Og som regel er det ikke nødvendig før på slutten av dette tidsintervallet. Det har riktig nok ikke ett års levetid som på Vivofit (!), men det er tross alt bedre å lade opp en til to ganger i uka enn hver eneste dag. For de fleste av oss er det også lett å glemme å ta på oss armbåndet igjen hvis vi må legge det fra oss for ofte.
De grunnleggende innstillingene er enkle, men ikke bare å feste det på seg og så glemme det. Du må plugge inn armbåndet i en ladestasjon, en litt merkelig plastikksak med uttak for lading i den ene enden, og deretter må du laste ned Garmin’s app enten på telefonen eller desktopen din. Om du ikke allerede har skaffet deg en Garmin-konto, må du legge inn nødvendig informasjon om deg selv, fødselsdato, vekt og aktivitetsnivå.

Til slutt synkroniserer du armbåndet med Garmin-kontoen i appen, og så er det klart for bruk.

Garmin har gjort et betydelig fremskritt med hensyn til kvaliteten og grensesnittet i den mobile appen sin. Dersom du er en iOS-bruker, deler blant annet armbåndet data med Apple’s Health-app, noe som lar deg slippe stadig å måtte kople deg mot Garmin Connect – selv om det er en fin detalj at du kan bruke Garmin’s app for å synkronisere og spore egne sovemønstre slik at du får opp daglige grafer.

Garmin-Vivosmart-2Vivosmart balanserer på en fin måte forholdet mellom det å spore og kartlegge aktivitetsnivået ditt og de egenskapene som en smartklokke har. Med hensyn til fitness gir båndet grunnleggende informasjon om distanse og skritt, det er vannmotstandig, er kompatibel med pulsmåleren (dersom du bare måler pulsen, får du ikke så nøye oversikt over kaloriforbrenning og overordnet aktivitetsnivå).

Båndet er ikke utstyrt med GPS, det betyr at du ikke kan se hvor du har løpt for eksempel, du får bare informasjon om hastighet og distanse. Men båndet gir deg en light-utgave av en smartklokke; den vibrerer når du får en innkommende tekstmelding, en telefonoppringing, eller om det er aktivitet på Facebook (avhengig av hvordan du har stilt inn smarttelefonen din). Alt dette er både lettvint og hensiktsmessig når du ikke har mobilen rett i nærheten.

Dersom du har smale håndledd, er Vivosmart et bedre valg enn for eksempel en større smartklokke som LG’s G Watch, Samsung’s Galaxy Gear-sortiment, eller klokker med store skiver og masse funksjoner som er unødvendige i hverdagen. Alt i alt er Vivosmart en fin kombinasjon av funksjoner når du ønsker deg en bærbar løsning. Den har tilstrekkelig med funksjoner til å gi deg et løft med hensyn til fysisk aktivitet, samtidig er du knyttet opp mot resten av verden – uten at armbåndet hverken er brysomt eller overveldende å bære med seg.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB