Tesla har overgått seg selv med råtassen Model D


Trond Eilertsen
Publisert 14. november 2014, kl. 22:52

P85D, Tesla’s neste modell, kommer med to motorer og firehjulsdrift. I tillegg til at dette er deres sterkeste bil noensinne, har den et tilnærmet autopilotsystem.

Model D matcher McLaren FI og kommer opp i 100 kilometer i timen på 3.4 sekunder, noe som gjør den til en av de raskeste bilene som noen gang er produsert. Det gjør den også enda råere enn forgjengeren, Model S.
“Bilen er herlig galskap. Det er som å ta av fra startdekket på et skip. Det er helt sprøtt”, sier Elon Musk, direktør i Tesla Motors. Han siteres på denne måten etter at D-modellen ble presentert på et overfylt arrangement i Los Angeles for en tid tilbake, vegg i vegg med Space X, det andre selskapet han står i spissen for.

For dem som har tenkt å gå for standardmodellen, Model S, eller allerede har skaffet seg en, fremfor den nye Model S P85 D, er det en del nyheter i forhold til forgjengeren: De bilene som nå settes i produksjon er proppet med høyteknologisk sikkerhetsutstyr. Det betyr at bilen automatisk selv sørger for å unngå fare når den er ute på veien, til en viss grad kan den også kjøre selv.

tesla-d

Ser ut som sedanmodellen av Modell S

Model S P85D deler sitt eksteriørmessige utseende med sedanutgaven av Model S, og Musk kom heller ikke inn på om det eventuelt ble interiørmessige endringer på den nye modellen. Det som er nytt, er først og fremst det som skjuler seg under metallhuden: En ny motor mellom forhjulene som er koplet sammen med enda en motor som sitter bak. I tillegg til å sende strøm til alle fire hjulene, noe som ikke minst er gode nyheter for et snø- og isrikt land som Norge, sparker bilen også godt fra seg, så til de grader at den øker akselerasjonen og toppfarten ytterligere i forhold til forgjengeren.

P85D går ett sekund raskere opp til hundre kilometer i timen enn, Tesla P85, den nåværende toppmodellen. Model D kommer opp i imponerende 255 kilometer i timen.

Alle de tre versjonene av Model S vil også komme som D Model. En del som allerede har kjøpt de dyreste versjonene av Model S, er bekymret for at bruktprisene vil gå kraftig ned, noe bransjen selv mener er overdrevet. Mange vil nok vurdere å gå over til den oppgraderte versjonen og sjekker nå hva de kan få for den gamle. Den dyreste modellen, S P85D, vil ha en startpris på rundt 775 000 kroner. S 85 D har en startpris på 553 000 kroner. Den rimeligste versjonen starter på 490 000 kroner.

Rekkevidde

Det mest imponerende etter vår mening er hvordan Tesla har klart å forbedre effektiviteten og rekkevidden til tross for tilleggsvekten av den nye motoren. 85 D og P 85 D kan kjøre omtrent 45 mil på én lading. Det er halvannen mil mer enn 85 og P 85. Den ekstra kraften er i følge Musk takket være det elektroniske systemet som utveksler strøm mellom den bakre og den fremre motoren fra ett millisekund til det neste, slik at hver av motorene kontinuerlig yter optimalt. Tesla har lenge hevdet at de ønsker å satse på firehjulsdrift på sin neste bil, Model X SUV, så det er ingen stor overraskelse at de nå putter denne teknologien også inn i sedan-utgavene sine.

Men design og produksjon av en optimal versjon av Model S er allikevel langt fra den ultimate målsettingen Tesla har: Å produsere en høykvalitets elektrisk bil som kan kjøre hundrevis av mil uten å måtte lades underveis til en pris som ligger langt under dagens pris. I USA antydes det en pris til under 250 000 norske kroner.

Autopilot

tesla-d-2

Slapp av i denne råtassen…

I et marked der luksusbiler allerede er utstyrt med slike funksjoner, tilbyr nå også Tesla aktiv cruise-kontroll, muligheten for å lese fartsskilt, stanse når det er hindringer lenger fremme i veien for å unngå kollisjoner og uhell, holde seg i sin egen fil uten å krysse markeringene, og til og med lukeparkere eller parkere seg selv i garasjen din (Musk antydet at han svært gjerne ville at bilen også skulle kunne plugge seg selv inn i superladeren, men han var villig til å gi ingeniørene sine tid til å trekke pusten først…).

Alle disse funksjonene vil være å finne også i fremtidige Model S-versjoner – og faktisk er de allerede på plass i de bilene som nå produseres – takket være nyutviklet hardware. Tesla plusser på med en radar som kan se gjennom snødrev og tåke; et kamera som gjenkjenner objekter og gjør det mulig å ”forutse” trafikkskilt, trafikklys og til og med fotgjengere langs veien, en 360 graders supersonisk sonar og et system som kombinerer alle de dataene som samles inn med navigasjon, GPS og sanntids trafikksystemer.

Selv om det ikke betyr en fullskala versjon, er man langt på vei med å innføre autopilot og et føreruavhengig kjøresystem. Det siste skrittet avventer Tesla foreløpig med. Det handler både om å utvikle sikkerheten i forbindelse med et slikt autopilotsystem, og at de lovene og reglene som foreløpig gjelder i dag ikke tillater et fullt utviklet førerløst alternativ. Bilen vil altså ikke nå kunne føre deg helskinnet hjem på egen hånd, men dersom det oppstår en farlig situasjon som du ikke er klar over, vil bilen ”si fra” og forhindre en mulig ulykke. Bilen kan nesten gjøre hva som helst i følge Musk, og så lenge du befinner deg på din egen eiendom, kan du til og med be bilen om å plukke deg opp automatisk.

Daimler

Teknologien bak disse systemene er utviklet av Daimler – de to selskapene har inngått partnerskap: Tesla tilbyr på sin side batterier til Daimlers elektriske biler, Mercedes-Benz B-Class. På slutten av 2013 fortalte Daimler at de hadde hatt ”et vellykket samarbeid med Tesla i mange år, og nå vurderte å utvikle partnerskapet ytterligere i de kommende årene”. Mercedes tilbyr mange av de samme funksjonene i sine biler og regner med å ha sin egen selvgående bil på markedet i 2020.

De detaljene og funksjonene som nå er tilført, gjør at Tesla fullt ut har hentet seg inn på det området som de så langt har ligget etter med i forhold til resten av luksussegmentet. Cruise-kontrollen som nå sitter i Model D, hadde ikke Model S, selv om den på alle måter allerede var imponerende nok, og heller ikke monitorene som måler distansen fra andre kjøretøy eller muligheten for å regulere farten på egen hånd.

Tesla har med andre ord igjen etablert seg i posisjonen som ledende innovatør innen bilindustrien. Forhåpentlig kan Tesla snart produsere en topp elektrisk bil som de fleste av oss har råd til å ta med oss hjem…

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB