Nyheter fra Tesla? Tesla Model D


Trond Eilertsen
Publisert 2. desember 2014, kl. 22:52

Tesla har annonsert at de kommer med en ny elektrisk bil, og vi ser nærmere på hva vi egentlig vet om denne modellen som så mange har ventet på med stor spenning. Dessverre viser statistikken at Tesla er den elbilen som har flest klagesaker og reklamasjoner som følge av feil og mangler. 

Vi har forventet at Tesla Motors Inc (NASDAQ: TSLA) ville avsløre detaljene rundt noen av sine siste modeller en god stund nå. På toppen av denne lista fra produsenten av verdens formodentlig råeste elektriske biler, ligger den nesten mytiske Tesla Model D. Ingen var helt sikre på hva D-en egentlig stod for, men vi vet litt mer nå om denne viktige modellen fra Tesla.

Administrerende direktør for Tesla Motors Inc, Elon Musk, dukket opp på et spesielt arrangement forrige uke, ved Hawthorne Airport i Los Angeles. Musk gjorde en slutt på spekulasjonene med hensyn til D-modellen ved å bekrefte at D står for ”Dual” – les: To motorer. Denne spesielle egenskapen ved Teslas D-modell gjør det mulig å oppnå imponerende hastigheter, men det var atskillig mer informasjon som ble avdekket i løpet av arrangementet.

Tesla Model D

”Bananas”
tesla-d-2Musk er kjent for å være en av de mest karismatiske og utadvendte lederne i dagens marked, og han holdt da heller ingen ting tilbake for å beskrive hva D-modellen er i stand til. Han ble sitert fra arrangementet i Los Angeles på at ”det er bare helt sprøtt, det er som å ta av fra et transportskip, helt ”bananas”. Han sammenlignet Model D med et ”personlig rullebrett” for å indikere at den akselerasjonen som oppnås, er ”intens”. Spørsmålet er: Kan virkelig bilen leve opp til et utsagn som på den måten hever den opp i skyene?

Ekstremt kraftig motor

Helt objektivt kan vi starte med å bekrefte at ja, Tesla Model D er blitt utstyrt med en særdeles kraftig motor. Utseendet er omtrent det samme som for den forrige modellen, Model S, men i dette tilfellet er det mer enn middelmådig kraft som er puttet inn. Den kraftige tomotors Model D akselerer fra 0 – 100 kilometer i timen på snaue 3.2 sekunder. Dette er betydelig kjappere enn fetteren, S-modellen. Model D kan oppnå en hastighet på rundt 250 kilometer i timen, noe som er en økning på 40 kilometer i timen i forhold til forgjengeren.
For å si det kort, dette er den raskeste bilen Tesla noensinne har produsert, og den er faktisk en av de raskeste sedanene som noensinne er blitt utviklet. For sammenligningens skyld: Det antas at det er bedre enn en Lamborghini Murcielago LP 640 i samme klasse, meget imponerende teknologisk sett!

Imponerende sikkerhet

tesla-d-3Men Tesla har ikke bare tenkt på hestekrefter og fart. D-modellen er også fullt utstyrt med hensyn til sikkerheten. Det er en rekke nyutviklede funksjoner innebygd som skal sikre både fører og passasjerer i størst mulig grad.
Med hensyn til sikkerheten inkluderer Tesla Model D en radar som gjør bilen i stand til å se gjennom snø og tåke, et kamera som ser og gjenkjenner trafikkskilt, lys og fotgjengere i tillegg til et 360 graders ultrasonisk sonarsystem. Tesla Model D er ikke minst et svært intelligent kjøretøy og har et integrert smartsystem som gjør det mulig å kombinere informasjon fra alle de ulike sensorene med GPS, navigasjon og trafikksystemer i sanntid. Dette gjør bilen til en svært sikker bil å kjøre, men også til en intuitiv bil.

Autopilot

Men uansett hvor imponerende sikkerhetsdetaljene er, er det allikevel uten tvil autopilotsystemet som standard funksjon i bilen som gjør mest inntrykk. I følge Musk vil autopilotfunksjonen bli implementert også i alle fremtidige S-modeller, men det er altså Model D som prototype som viser frem denne revolusjonerende funksjonen.

Foreløpig er naturlig nok ikke bilen klar for å kjøre selv på åpne veier. Det innebygde systemet er verken klart for et slikt eksperiment ennå, eller tilpasset de lovmessige reguleringene som foreløpig gjelder. Men det er liten tvil om at autopiloten uansett er i stand til å utføre flere imponerende detaljer. Tesla selv beskriver systemet som hjernen i Model D, og det er absolutt ikke sci-fi å antyde noe slikt.

Radarer og sensorer

tesla-d-1Autopilot-systemet benytter en frontrettet radar sammen med et kamera og et system som til sammen består av 12 sensorer. Dette gir en siktradius på i underkant av 5 meter (16 fot), og dette overvåkende autopilot-systemet er forbundet med styring, bremser og GPS. Intensjonen er å forbedre sikkerheten i tillegg til å i en bedre kjøreopplevelse for føreren.
Som et resultat av denne svært imponerende teknologiske utviklingen er bilen i stand til å unngå fotgjengere og kunne bremse ned kjøretøyet for å unngå kollisjoner og uhell med biler lenger frem i veien. I følge Musk vil Modell D til og med kunne oppdage små barn eller hunder selv når bilen kjører med topphastighet.

Som om dette ikke er nok vil bilen på signal fra føreren om at han eller hun ønsker å svinge, vil bilen kunne endre fil på egen hånd. Skulle sjåføren være utenfor sin egen fil, vil autopiloten automatisk styre bilen tilbake på rett spor. Utover dette vil sensorene også være i stand til å lese skilt som regulerer hastigheten og justere ned fartigheten tilsvarende.

Tesla Modell D har en utstyrliste som ikke er mindre enn ekstremt imponerende, selv om de av oss som har levd en stund synes det nesten virker helt surrealistisk!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB