Apple lanserer Watchkit for utviklinger av apper til sin nye Apple Watch


Trond Eilertsen
Publisert 5. januar 2015, kl. 12:05

Apple lanserte i høst sin versjon av smartklokken Apple Watch da de nye iPhone 6 smarttelefonene ble presentert for markedet. De var veldig sparsomme med detaljene og klokkene vil ikke kunne kjøpes før neste år. Sannsynligvis holder Apple lanseringsdatoen så langt frem i tid for å kunne tilby kompatible apper i det klokken slippes på markedet. Utviklingen er allerede i gang.

Watchkit – et verktøy til utvikling av Apple Watch apper

Tech027Watchkit ble nylig lansert som et verktøy for å kunne skape apper til den nye smartklokken, men du må registrere deg som iOS utvikler før du kan sette i gang. De nye appene vil måtte lastes ned til telefonen før de kan vises på klokken. Du må også kjøre appene fra telefonen og på denne måten diktere hvilken informasjon som sendes til Apple Watch. Denne synkroniseringen gjør at du også kan hoppe mellom Apple Watch og iPhone når du kjører en app. Du kan starte den i klokken og fortsette å bruke den via telefonen. Ulempen er at du alltid må ha mobilen i nærheten for å kunne bruke apper i klokken. Det er fortsatt ikke kjent når det vil slippes integrerte apper som kan kjøre direkte fra klokkens egen software.

Oppløsning og brukergrensesnitt

Apple Watch kommer i to størrelser med ulik skjermoppløsning. En variant kommer med med 272 x 340 pikslers skjerm og den større varianten med 312 x 390 pikslers skjerm. Det er mulig at det vil komme enda flere størrelser i fremtiden, i og med at Apple for øyeblikket bekrefter at appene vil fungere samme hvilken oppløsning du velger.
Det er også lagt ut mer informasjon om hva man har i vente med tanke på brukergrensesnittet.

Bruken av klokken bestemmes av korte og lange titt, kalt «short look» og «long look», samt en funksjon som kalles «glances». Short look will gi deg en oppsummering av varslene tilgjengelig i klokken, mens long look gir deg muligheten til å gå gjennom varslene og informasjonen mer i detalj. Utviklervertøyet gir derimot få muligheter til å endre brukergrensesnittet. Hvordan bla mellom ulike skjermer og menyer, scrolle opp og ned på skjermen og hvordan du tar deg tilbake til hovedmenyen er allerede fastsatt og ikke mulig å endre.

Det eneste som kan deaktiveres er funksjonen glances. Det engelske ordet «glance» betyr et raskt blikk eller øyekast og refererer til et skjermbilde der appen gir deg et kort oversiktsbilde. Du kan bla gjennom flere ulike apper via glance og velge å starte appene derfra.

Samarbeidspartnere og batterilevetid

Tech026Apper kan utvikles med bilder og kan mellomlagre opp til 20MB med data. Så langt kan man ikke bruke video, men korte animasjoner i GIF-format kan anvendes. Apple har gjort det kjent at de allerede jobber med utviklere fra ESPN, Instagram og American Airlines. Kort informasjon om for eksempel kamp resultater, likes for bilder du har lastet opp eller forandring i flytider vil gjøres tilgjengelig med et kort blikk på klokken.

Du vil også kunne gå dypere inn i appene og se mer informasjon. Siden man per dags dato ikke vet noe om batterilevetiden til Apple Watch er det vanskelig å si noe om brukeropplevelsen. Jo mer avansert en app er jo mer strøm vil den trekke, så det blir interessant å se når klokken lanseres hvor mye moro man kan få ut av vidunderet før man må lade den på nytt.

Det faktum at appene kjøres fra mobilen vil sannsynligvis hjelpe mye på batteritiden til klokken, men det limiterer også utviklerne i hva slags opplevelser de vil kunne skape for den nye Apple Watch. Vi venter i spenning på å se hvordan Apple vil takle dilemmaet mellom å utvikle integrerte apper med mer kreativ frihet, men som er avhengige av klokkens eget batteri og utviklingen av apper som kjøres fra telefonen, men med større begrensninger.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB