Er cyborg-kakerlakker de nye redningsteamene?


Trond Eilertsen
Publisert 6. februar 2015, kl. 15:58

I fremtiden kan cyborg-kakerlakker bli de nye redningsteamene. Kakerlakker kan ved hjelp av elektriske impulser finne den nøyaktige kilden til en lyd ved bruk av følehornene sine, og deretter kravle mot den

Tech031I USA har et universitetsteam, under ledelse av Alper Bozkurt, utviklet cyborg-kakerlakken. Det har de gjort ved å utvikle to typer lydsensitive ryggsekker som kan festes på de hvesende Madagaskar kakerlakkene. En av ryggsekkene har en høysensitiv mikrofon som identifiserer lydkilder rimelig nøyaktig. Den andre pakken har en trespektret mikrofon, som finner den nøyaktige kilden ved bruk av informasjonen fra hver enkelt mikrofon.

En datamaskin bearbeider dataene fra et nettverk på 10-15 kakerlakker, for deretter å sende elektriske impulser til insektenes antenner som guider dem til riktig sted. Dette kan gjøres ved at nervestimuleringen kan styre kakerlakkene til høyre eller venstre ved å simulere at det finnes hindringer foran dem.

Redningskakerlakker

Å manipulere kakerlakker på denne måten er ikke nytt. Bozkurt og teamet hans har arbeidet med dette i hele fem år. Dette resulterte blant annet i at prosjektet «RoboRoaches» ble kommersielt benyttbart forrige år for første gang. Utviklerne satser nå på en mer nyttig bruk av denne teknologien ved utviklingen av cyborg-kakerlakkene.

Teamet håper at prosjektet deres kan være til hjelp for å finne offer for naturkatastrofer, som ved for eksempel jordskjelv. Prosjektet har sine kritikere, og en del av disse uttaler seg gjerne. Noe av det som er sagt er; «Å benytte kakerlakker som utgangspunkt har bedre utnyttelse enn noe annet man har bygd opp til nå, og vil antakelig være slik i flere år fremover. Problemet med dette prosjektet er at det fungerer godt i et laboratorium, hvor det ikke finnes noe som forstyrrer. Ute i virkelige omstendigheter vil det være vanskelig å få informasjon en kan stole på.»

Tech032Denne kritikken har ført til at Bozkurt og hans team av forskere har endret litt på taktikken. Nå har de tatt prosjektet ut av laboratoriet og forsker i andre omgivelser. Omgivelsene er ikke så utfordrende som et naturlig terreng for denne typen redninger, som hauger med jord og stein, foreløpig.

Når dette stadiet er over planlegger teamet å utstyre kakerlakkene med geigertellere. Dette for å kunne søke etter lekkasjer under kjernekraftverk. «Det finnes en rekke metoder for å benytte insekter utstyrt med sensorer ute i feltet, for å samle inn nyttig informasjon. Vi tror at i løpet av de neste 5-6 årene vil vi ha utviklet dette prosjektet til å kunne benyttes under ruiner av katastrofer», sier Bozkurt.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB