The Copenhagen Wheel – hjul som lærer mens du sykler!


Trond Eilertsen
Publisert 6. mars 2015, kl. 16:38

Sykkelhjulet som nå introduseres i København kan for det første få enda flere til å ta frem sykkelen sin, samtidig får byplanleggere informasjon som de kan bruke for å legge forholdene til rette for mer sykkelvennlige byer

København er kanskje mest kjent for den lille havfruen og sin mørke krimgenre, men allikevel er det noe annet som københavnerne er minst like berømt for, og det er alle syklene. København blir beskrevet som den antakelig mest sykkelvennlige byen i verden. Derfor er det ikke unaturlig nettopp her å stille spørsmålet om hva som kan få flere mennesker til å begynne å sykle.

”Tanken bak er at dersom vi kan få flere til å bruke sykkel i København, kan vi overføre kunnskapen til hvor som helst ellers”. Det er Assaf Biderman, associate director ved SENSEable City Laboratory ved MIT som sier dette. Løsningen på utfordringen ble The Copenhagen Wheel. Enkelt sagt er det et bakhjul med en elektrisk hybridmotor, batterier og sensorer som gir deg det lille ekstra når du trenger det som mest.

”Den følelsen du får, er som om grunnen utjevnes under føttene på deg, eller som om bakketoppene forsvinner”, sier Biderman. Det flotte med the Copenhagen Wheel er den geniale enkle løsningen: Hjulet er designet uten ytre vaiere eller komponenter, det kan også brukes om igjen på en hvilken som helst sykkelramme. Men allikevel er løsningen atskillig mer avansert, for på innsiden skjuler det seg den mest oppdaterte teknologien.

Tech050Ved å benytte kinestetisk energi som fornyer seg selv (KERS), er hjulet i stand til å lade seg selv opp når du bruker bremsene. Du må bare være oppmerksom på at det alltid vil være noe tap av den energien som reproduseres, det betyr at du ikke får ut like kraft enn det du har lagt inn fra begynnelsen av”. Det betyr at du må sette hjulet til lading over natten, det tar 4 timer å lades opp, dersom rytteren vil at motoren skal hjelpe ham eller henne frem hele tiden. Ved å analysere rytterens tempo, stigninger og kraften som brukes på pedalene, kan hjulet selv kalkulere eksakt tidspunkt når du trenger en ekstra ”dytt” aller mest. Når du sykler oppoverbakke, vil med andre ord motoren automatisk slå inn.

”Når du sykler, analyserer hjulet hvordan du beveger føttene. Den ser også på pedalbruken og integrerer dataene sømløst”, forteller Biderman. Men hjulet analyserer ikke bare disse dataene. Hjulet er utrustet med 12 sensorer som oppdager alt fra fart, forurensing, GPS og til og med store hull i veien. De dataene som samles inn, er både brede og varierte. For byplanleggere kan dette bety svært verdifull informasjon. Ved å dele de innsamlede dataene anonymt, kan de brukes til bedre å forstå rytternes atferd i trafikken, og hjelpe byplanleggerne til å legge forholdene bedre til rette for syklister.

Forskerteamet har i tillegg lansert en egen versjon av hjulet i form av et ”utviklersett”. Slik kan andre brukere tilpasse og lage ny programvare, utvikle nye applikasjoner og endre atferdsprofilene på hjulet. På denne måten kan hvem som helst laste ned profilene og bruke dem. ”Det er kanskje idealistisk…” sier Biderman, ”men det kan faktisk gjøre oss i stand til virkelig å komme innenfor andre menneskers tenking, utenfor din egen”.

Det eneste drawbacket, men som så ofte er tilfellet, er prisen. ”Københavnerhjulet” kommer på rundt 4 500 kroner. Det er derfor ikke billig, men sammenlignet med andre elektriske sykler, er det uansett rabattert. Men om forskerne kan få flere til å sette seg på sykkelen ved å gjøre de tyngste strekkene enklere og lettere, samtidig som de forbedrer forholdene for syklister særlig i store byer, kanskje de faktisk har oppnådd det som skulle være umulig: Å finne opp hjulet på nytt.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB