Allsidig smarttelefonen på markedet: Motorola Moto G


Trond Eilertsen
Publisert 21. august 2015, kl. 13:04

Da Motorola introduserte Moto G i fjor, ble det sett på som et gjennombrudd i hele bransjen. Smarttelefonen hadde alle de funksjonene du kunne ønske deg, og hadde den høyeste kvaliteten i tillegg til den laveste prisen. Oppfølgeren fra 2013 har fått en enda større skjerm og et bedre kamera – og det til samme pris

Moto G solgte godt og satte Motorola tilbake på kartet fordi Moto G hadde alt det grunnleggende på plass, anvendte en rask og responderende Android programvare i et solid håndsett i tillegg til et batteri som kunne vare hele dagen – andre konkurrerende modeller til tilsvarende pris var ikke i nærheten av å kunne matche Moto G.

Med den nye Moto G, forsøker Motorola å benytte samme strategi – men nå med en enda større skjerm, et bedre kamera og til omtrent samme pris. Har de lykkes?

Enkelt og solid design

Tech026Den nye Moto G fra Motorola følger så å si samme formelen som forgjengeren. Telefonen er solid, uten bøy, og har en ærlig og enkel tilnærming til designet.

Telefonen har et avtagbart, krummet ryggdeksel med to skuffer for SIM-kort i tillegg til slisse for et mikro SD-kort som gir deg muligheten for å utvide lagringskapasiteten fra 8 GB eller 16 GB til 32 GB. Batteriet kan ikke byttes av brukeren. Det kurvede designet gjør telefonen bedre å holde i, selv om den er forholdsvis stor. De avrundede hjørnene ligger godt inne i håndflaten.

Etter dagens standard er denne telefonen med sine 11 millimeter forholdsvis tykk. De fleste smarttelefonene er rundt 8 millimeter eller mindre, og vekten på 149 gram er 6 gram tyngre enn den forrige modellen. Men den har en større 5 tommers skjerm, og dette er 0,5 tommer større enn den gamle Moto G fra 2013. Oppløsningen er den samme, 720 piksler HD oppløsning.

Det ripefrie Gorilla Glass-displayet gir godt innsyn fra alle vinkler, er lyssterkt og fargerikt. Den har ikke så høy pikseltetthet som forgjengeren i og med at skjermen er større, men oppløsningen er den samme med sin 294 piksler pi sammenlignet med 326 piksler pi. Det synes at skjermen ikke er så skarp som fjorårets modell når du legger dem ved siden av hverandre, men i praktisk bruk merker du lite til forskjellen.

Over og under skjermen sitter det to front stereo-høyttalere med høy lyd, noe som gjør at det er mye bedre å se vidoer selv uten hodetelefoner. Lyden er stort sett klar og tydelig, men setter du på maks volum, kan du høre at det skurrer litt.

Spesifikasjoner

Skjerm 5 tommer 720p HD display

Prosessor 1.2 GHz firekjernet Qualcomm Snapdragon 400

RAM 1GB RAM

Lagring 8 eller 16 GB

Operativsystem Android 4.4.4 “KitKat”

Kamera 8-megapiksler hovedkamera and 2- megapiksler frontkamera

Kommunikasjon Kun 3G, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 og GPS

Dimensjoner 141.5 x 70.7 x 11 mm

Vekt 149 gram

Rask i bruk og batteri som varer hele dagen

Nye Moto G har den samme kjappe bruken som forgjengeren og bruker den samme brikken, 1.2 GH firekjernet Snapdragon 400 med 1 GB RAM.

Applikasjonene lastes umiddelbart, å veksle mellom appene går smidig og det oppstår ikke forsinkelser – Moto G overgår de fleste av sine konkurrenter i denne prisklassen, og kan til og med konkurrere med smarttelefoner som koster både to og tre ganger så mye.

Du kan få Moto G med 8 GB eller 16 GB lagringskapasitet – vi anbefaler at du velger 16 GB – og har en skuff for et mikro SD-kort som gjør at du kan øke lagringskapasiteten for musikk, videoer og bilder opptil 32 GB. Apper kan ikke lagres på SD-kortet, og dermed vil 8 GB fort fylles opp når hver app og hver spill kan oppta så mye som 1 GB alene.

Med kontinuerlig sjekking av epost, masse meldinger, lytting til musikk i over en time over Bluetooth, en og en halv time med surfing og litt legg spilling, varte Moto G’s batteri godt og vel en hel dag. Om du ikke bruker telefonen så mye, skulle batteriet kunne vare et par dager før du må lade det igjen.

Moto G har to skuffer for SIM-kort. Det gjør at brukere kan ha to abonnementer knyttet til en og samme smarttelefon. Oppringinger og tekstmeldinger kan sendes og mottas fra begge linjene, men bare en av linjene kan brukes til data til enhver tid.

Er du på reise utenlands, kan du for eksempel bruke et lokalt SIM-kort for å begrense kostnadene ved databruk, oppringinger og tekstmeldinger, samtidig som du kan ta imot oppringinger og tekstmeldinger via ditt hjemlige telefonabonnement. Alternativt kan du bruke det ene SIM-kortet til det dataabonnementet du foretrekker, og bruke det andre til oppringinger og tekstmeldinger.

Har du eget nummer for privat bruk og ett for bruk i jobben, kan du stikke begge inn i samme telefon og slå av jobbtelefon-nummeret når du ikke er på jobb.

Rask og uproblematisk bruk av Android

Moto G kjører med et nesten umodifisert Android 4.4.4 ”KitKat”. Det er bare helt ubetydelige endringer som er blitt gjort, inkludert menyinnstillingene for begge SIM-kortene. I stedet er softwaren blitt optimalisert slik at alt virker så bra som mulig. Dette gjør at telefonen er smidigere og kjennes raskere ut enn konkurrentene.

Motorola har også lovt å oppgradere til neste versjon av Android “L” så snart det er lansert, og er blant de raskeste til å oppgradere sine tidligere modeller.

Du har også tilgang til noen valgfrie apper som er verd å få med seg, som Motorola Assist som automatisk stiller telefonen på lydløs under oppsatte møter. I tillegg har du Motorola Migrate som gjør overføring av data fra en annen smarttelefon til Moto G.

I stedet for å kjøre en modifisert versjon av Amazon’s Fire Phone eller andre, benytter Moto G seg av standardversjonen av Google’s Android, og dette gir Moto G tilgang til over 1 million apper – noe som andre smarttelefoner i dette prissegmentet – som for eksempel Microsoft’s Nokia, ikke kan tilby.

Kamera

Nye Moto G har et 8 megapikslers kamera og er et vesentlig hopp fra den forrige modellen som hadde 5 megapiksler.

Bildene har fine farger og detaljer, men mangler noe av den livfulle klarheten som smarttelefoner i høyere prissjikt er i stand til å gi, men Moto G er allikevel helt flott for vanlige bilder som du bare ønsker å legge ut på Facebook eller Twitter.

Det svært enkle grensesnittet er en annen tilpassing av softwaren til Motorola. Det er ingen berøringsfunksjon som stiller inn fokus på standard – du bare tapper på skjermen og tar bildet. Innstillingene kommer ut fra venstre side. Det virker bra mesteparten av tiden, men til tider klarer ikke kameraet å fokusere på riktig sted.

Pris

Prisen for en Moto G (8 GB) ligger rundt 1500 kroner.

Konklusjon

Selv om den nye Moto G ikke vekker like stor begeistring som den originale Moto G som kom i fjor, er den nye versjonen allikevel en verdig oppfølger. Noen vil kanskje ikke sette like stor pris på den store 5-tommers skjermen, og at vi ikke får muligheten for 4 G er skuffende, men du kan antakelig forvente at 4G blir standard i løpet av noen få måneder.

Med de doble SIM-kortene, solid kvalitet, lang batteritid og en fin skjerm, er Moto G uten til det beste valget med hensyn til hva du får for pengene – den har en rekke funksjoner som er bedre enn mange smarttelefoner i et høyere prissjikt kan tilby.

Pluss: Rask, uten forsinkelser, standard Android, et batteri som varer en hel dag, skuffer for to SIM-kort, slisse for mikro SD-kort og stor skjerm.

Minus: Tung, tykk uten NFC, mangler 4G, og skjermen kunne vært skarpere med mer livlige farger.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB