Rentene øker(!) – Slik fungerer renter på kredittkort


Trond Eilertsen
Publisert 6. oktober 2022, kl. 08:56

Når man tar opp et lån eller kreditt vil man alltid få fastsatt en årlig rente. Dette gjelder også kredittkort, og må betales til kredittyter. Den faste renten er en prosentsats, og beregnes av den utestående gjelden som enda ikke er betalt.

Har du for eksempel 100.000 kroner i utestående gjeld til 20% rente, er du nødt til å betale 20.000 kroner i renter i løpet av året. Dette betyr 1667 kroner per måned.

Heldigvis kommer kredittkort flest med en rentefri betalingsutsettelse som begynner med en gang du tar i bruk kortet. Som regel settes denne til 15 dager etter at du har fått den månedlige kredittkortfakturaen. Den rentefrie betalingsutsettelsen er gjerne på mellom 40 og 60 dager. Det foreligger gjerne unntak dersom du bruker kortet til å ta ut kontanter.

Slik beregnes den effektive renten på kredittkort

Sammen med årlig nominell rente, kommer det også gebyrer på kredittkort. Dette er påslag som inkluderer årsgebyr, varekjøp, kontantuttak og valutapåslag i utlandet.

Banker og andre aktører av kredittkort er etter loven nødt til å legge inn disse kostnadene i en effektiv rente. Dette skal alle forbrukere få opplyst når de søker om kredittkort.

Likevel er det litt annerledes å sette en rente på kredittkort enn det er på for eksempel et forbrukslån. Med et forbrukslån får du et gitt beløp, en nedbetalingsplan, samt faste gebyrer. Med kredittkort får man en mer fleksibel kredittsaldo og nedbetalingsperiode, i tillegg til at flere av gebyrene er tilknyttet til bruken av kredittkortet.

TIPS: Besøk Besteforbrukslån.no for å finne det beste forbrukslånet

Slik har myndighetene bestemt hvordan den effektive renten på kredittkort skal beregnes:

·  Med et utgangspunkt på 15.000 kroner brukt av kredittrammen

·  Dette beregnes nedbetalt med tilsvarende beløp hver måned over et år

·  10 varekjøp i Norge blir gjort på et år

·  Ett kontantuttak i Norge blir gjort

·  Tre varekjøp i utlandet

Her får du et utgangspunkt dersom du ønsker å sammenligne effektiv rente på kredittkort. Du kan imidlertid ikke støtte deg 100 prosent på denne. Det kan være du bruker kortet ditt ofte, og dermed ikke benytter de gebyrbelagte tjenestene slik at den effektive renten i ditt tilfelle vil være lavere.

Kredittkort med lav rente gir flere fordeler

Bare det at kredittkortet har en lav rente er jo en stor fordel i seg selv, spesielt dersom du har en høy kredittramme på kortet.

TIPS: Besøk beste-kredittkort.no for å finne det beste cashback kredittkortet

Det kan spesielt være gunstig med en lav rente dersom du har brukt kortet til å finansiere noe dyrt, som en familieferie eller dyre møbler til hjemmet som du må bruke tid på å betale ned.

En dårlig skjult hemmelighet er at rentene kan variere veldig mye mellom forskjellige kredittkort. Tilbake i mai 2022 kunne man blant annet se den laveste renten og den høyeste renten som ble tilbudt på finansnæringens oversikt. Her var den laveste effektive renten 16.82%, mens den høyeste lå på så mye som 119,51%.

Opp mot 120% er imidlertid et kraftig unntak blant dagens renter. Kredittkort flest kommer med en effektiv rente på under 30%. Derfor kan du se at det er mulig å spare ganske mye penger på å finne et rimelig kredittkort.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB