Satellitten SOHO er 20 år: Se flotte bilder av solen


Trond Eilertsen
Publisert 21. desember 2015, kl. 02:50

Siden 1995 har satellitten SOHO tatt bilder av solen og gjort oss klokere på solens sykluser, solstormer og oppbygning.

soho-solen

Solen er fasinerende og nærmest hypnotiserende å se på når den går ned eller står opp i horisonten. Det er den også hvis man ser bilder av den fra en avstand på 150 millioner kilometer.

Satellitten SOHO ble sendt opp 2. desember 1995 av ESA og NASA og har siden sørget for å sende bilder og data om stjernen vår tilbake til jorden. Satellittens arbeid gjennom de siste to tiårene har blant annet betydd at vi har kunnet avdekke netsen to 11-årige solsykluser

«SOHO har forandret den populære oppfattelsen av av solen som som et statisk og uendret objekt på himmelen til å være et dynamisk beist», sier Bernhard Fleck som er prosjektleder for SOHO, hos ESA i en artikkel hos NASA.

Med 20 år på baken gjør det SOHO til den eldste satellitten som har hatt til oppgave å observere solen.

«Jeg tar av meg hatten for alle de ingeniørene og forskere som har designet og bygget denne holdbare satellitten og dens instrumentene. Vi har lært så mye av målingene og bildene. Vi har hatt en fantastisk reise, og det er heldigvis ikke slutt enda», sier Bernhard Fleck i en artikkel hos ESA.

SOHO observerer romværet

solen-sohoUtover å ta bilder av solen sørger SOHO også for å advare oss på jorden når det er solstormer på vei.

Solstormene kan, hvis de er sterke nok, ødelegge satellitter, avbryte telekommunikasjonen vår, utsette astronauter for fare og skape problemer med elektrisitet. Derfor er det viktig å vite om det er en solstorm under oppseiling.

«SOHO er en unik ressurs som er ytterst viktig i forhold til romværsforskning og forbedring av romværvarsler», sier Bernhard Fleck i en artikkel hos ESA.

Hvor er SOHO?

Det er heller ikke helt udramatisk å være satellitten SOHO. I 1998 var SOHO borte i fire måneder på grunn av en programvarefeil.

Det var ingen som hadde kontakt med den eller visste hvor den var ute i det store universet. Men så var det noen som fikk en idé. Et lag bestående av folk fra ESA og NASA brukte det store Arecibo radioteleskop til å lokalisere SOHO og gjenopprette kommandoen over satellitten. Det er blant annet derfor at SOHO fremdeles kan leve opplysninger og bilder om solen og romværet tilbake til jorden.

Du kan i videoen se og høre om noen av SOHOs bedrifter de siste 20 årene.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB