Google’s Android smarttelefon Project Ara er i ferd med å ta av


Trond Eilertsen
Publisert 8. juli 2016, kl. 12:21

Project Ara tar sikte på at du skal få et ytre skjelett til din Android smarttelefon. Med dette som utgangspunkt kan du bit for bit bygge din egen funksjonalitet i stedet for å være avhengig av hardware og konfigurasjoner som er bestemt av teleoperatører og andre tilbydere

Google har kastet nytt lys over Project Ara, sitt modulære Android initiativ. Planene inkluderer blant annet et prosjekt i Puerto Rico i truck-style matbutikker.

Den første prototypen som fungerte ble lansert i 2013 under navnet Spiral 1.

Utviklingen av den første modellen viste seg gjennom prototyper av Spiral 2 og la grunnlaget for den videre utviklingen mot Spiral 3. Den endelige markedsføringen av de ferdige produktene blir vist på DevCon-utviklernes konferanse kommende uke.

11 moduler av prototypen

Iska Saric, Googles talsperson, uttalte at målet med markedspiloten er å forske videre på brukernes forhold til Ara-teknologien, utfordringen med hensyn til valg, prising og økonomimodeller, markedsføring og branding.

Med i de siste oppdateringene i Project Ara’s prototyp av Spiral 2 er et 3G-modem og en analog RF-buss, sammen med 11 ulike moduler. Den siste prototypen har også gått over til en UniPro svitsj ASIC og to ulike typer av UniPro bridge ASICs for bedre utførelse og mer plass.

I tillegg er enhetens permanente elektromagneter blitt flyttet fra modulene og over i rammen på det ytre skjelettet. Skallet er i mellomtiden nå høyoppløselig, i fullfarge og produsert i helstøpt plast av polykarbonat dekorert ved hjelp av en fargesublimerings- utskrift.

Planene for global lansering er underveis

Det som kommer etter hvert for Spiral 3 er induktive, kontaktløse forbindelser mellom modulene og det ytre skjelettet i tillegg til muligheten for antenner i det ytre skallet så vel som i modulene. RF-bussen sørger for kontakten.

På beddingen er også økt batterivolum, redusert energiforbruk og en forbedret batteriteknologi. Med hensyn til pilotprosjektet i Puerto Rico vil dette bli gjennomført i samarbeid med Ingram Micro for tredjeparts-logistikk, og med OpenMobile og Claro som transport-partnere.

Når resultatene foreligger fra Puerto Rico-prosjektet, vil Google offentliggjøre hva de kommer til å gjøre globalt. Utgangspunktet er målet om 20 til 30 moduler på tvers av 10 forskjellige kategorier som en begynnelse.

Fortsatt er det mye som skal på plass

”Vi merker oss fremfor alt Google’s siste nytt med hensyn til timingen av Project Ara”. Det er Ramon Llamas, som er forskningsleder for mobiltelefoner ved IDS, som uttaler dette.”Det kan se ut som om vi begynner å se lys i enden av tunnelen”, fortsetter han, ”det er ikke alt som settes i gang hos Google kommer så langt fra tegnebordet”.

Grunnen til at Puerto Rico ble valgt som sted for pilotprosjektet er etter hans mening et fornuftig valg. ”Det er ikke verdens største marked, men det er et spennende sted med hensyn til utprøving av ny teknologi. Det er en lansering som gir Google en myk og kontrollert start. Slik sett er det mye å lære”.

I tillegg hevder Michael Morgan, en uavhengig mobilanalytiker, er det et sentralt punkt at Puerto Rico er under kontroll av Federal Communications Commisions.

Frankenstein…

Tech011”Læringskurven er fremdeles bratt for de brukerne som nå er vant til dagens smarttelefoner”, uttaler Morgan. ”Når du i dag kjøper en mobiltelefon, finner du alt der. Apple er berømt for akkurat dette – de er integrert vertikal, og derfor, på grunn av dette, vil du også for hver eneste liten bit av silikon som blir lagt inn, får du også eksakt dét. Alt er helt og fullt optimalisert”.

Denne fullstendige integrasjonen vil allikevel oppløse seg mer og mer etter hvert som markedet modnes.

”Intel gjør noe, produsenten av kameraet gjør noe annet, og til slutt får du et slags Frankenstein-monster av en telefon”, sier Morgan. ”Men dynamikken med hensyn til differensiering er i ferd med å endre alt”.

Det nye imperativet

In many ways, it’s similar to what already has occurred in the PC world, Morgan suggested.

“Det som nå skjer innen mobilsegmentet kan på mange måter sammenlignes med det som etter hvert er blitt helt vanlig i PC-verdenen”, sier han. ”

”Du kan kjøpe det helt grunnleggende, og så kan du oppgradere video-kortet eller harddisken”. Samtidig er det bare amatører som bytter inn og ut nye ting på denne måten. Spørsmålet er om dette er noe Google må ta på alvor og fokusere mer på. Vi ser en stadig økende trend mot at alt ender opp med å bli pakket i bunter. Google forsøker på en måte å gjenoppfinne hele dynamikken når det gjelder smarttelefoner”, sier Morgan. ”Det reises mange utfordrende spørsmål her, og ikke minst vil det stille forbrukerne overfor et overveldende antall valg og beslutninger”.

Vi stilles overfor stadig flere muligheter

”Det kommer til å bli en vesentlig utfordring å forklare filosofien og de praktiske konsekvensene av Project Ara uten at forbrukerne blir svimle av alle valgene de må ta selv. Skal Google lykkes, må brukerne læres opp til å tenke nytt, hva de trenger og ikke trenger, hva som virker og hva som ikke virker”, sier, Llamas i IDC. ”På et generelt grunnlag stiller tross alt ikke den vanlige forbrukeren med kunnskaper som de forutsetningene en ingeniør har”.

Han tilføyer at det modulære konseptet samtidig er spennende og vil kunne appellere til mange.

Så tilføyer han humoristisk at: ”Det trenger jo ikke stoppe med mobiltelefoner, det er mange muligheter innen forbrukerelektronikk som har masse muligheter i så måte. Hva med nettbrett? Kanskje ikke. De er jo slik sett bare en fenomenal skjerm. Men hva med smartklokker? Jeg går ut fra at det fikk deg til å tenke!”

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB