Sjefen holder øye med deg via GPS


Trond Eilertsen
Publisert 16. august 2016, kl. 03:21

Det blir mer og mer normalt at sjefen overvåker de ansatte, mens de er på arbeide og du kan regne med at sjefen i fremtiden kommer til å vite presis hva du gjør og når du gjør det, mens du er på arbeid. Overvåking på arbeidet blir nemlig mer og mer normalt.

I håndverks- og byggvirksomheter bruker man firmabilenes GPS-systemer til å overvåke både medarbeidere og materiale.

Overvåking er mer regelen enn unntaket

I visse miljøer har det nærmest blitt regelen mer enn unntaket å installere GPS-tracking i biler og materialer. At entreprenørfirmaer bruker GPS i varebiler har vunnet innpass de siste tre-fem årene. Det skyldes det at produksjonen finner sted på mange byggeplasser, da kan enheten med GPS-sporing vise om medarbeideren befinner seg på det stedet man har avtalt.

GPS-systemer kan effektivisere arbeidet

Fordelen ved GPS-systemene er at virksomhetene kan koordinere de kjørende håndverkerne og på den måten effektivisere arbeidet. Samtidig er det lettere å tyverisikre biler og materiale, når det kan spores.

Men alle er ikke like begeistret for den økte overvåkingen av medarbeiderne. Den kan nemlig ødelegge tilliten mellom den ansatte og virksomheter, mener kritikerne.

– Det er unorsk, sier mange. Vi har alltid kunnet lage en avtaler og bli enige om hva som skal skje. Her går man til den motsatte ytterlighet og sier «vi tror ikke på deg» og sjekker så i alle ender og bauger.

I det store og hele kan vi nok bare venne oss til å bli overvåket på jobben, om vi arbeider med byggeplass eller kontor. For med de teknologiske landevinningene kommer også muligheten for å overvåke.

Vi avsetter elektronisk spor

Når vi bruker datamaskin, telefon eller GPS i bilene, avsetter vi spor som kan samles opp. Og på den måten kan det foregå en overvåking av oss. Teknologien blir lettere og billigere å bruke, og alene av den grunn kan vi forvente at arbeidsgiverne vil gjøre mer bruk av den. Men det er ingen grunn til å tro at sjefen følger med hver eneste dag. Bare fordi det kan la seg gjøre rent teknisk, er det ikke ensbetydende med at sjefen følger med. Men det er viktig å vite at muligheten ligger det. Derfor er det viktig at man på en arbeidsplass får en klar diskusjon om, hvordan og når man overvåker.

GPS-trackere har også variert anvendelighet

GPS sporing brukes ikke bare til å overvåke ansatee, men også til samfunnsnyttige formål. Etter at GPS trackerne gjorde sitt inntog har det blitt veldig mye enklere å finne igjen forvunnede gjenstander. Mange tenker nok at dette gjelder forvunnede type stjålne biler eller mennesker som har gått seg bort. Men en GPS-tracker er jo mye mer anvendelig enn det. Har du en gjenstand som det er mulig å feste en GPS-tracker på, så finnes det også en mulighet for å finne den igjen dersom den skulle bli borte.

Selv om en GPS-tracker i utgangspunktet er laget med tanke på et spesifikt bruksområde, så er det vel i grunnen bare fantasien som setter grenser for mange andre bruksområder. Og om det er din fantasi, eller noen andres, spiller vel ikke så stor rolle kanskje. Så det er kanskje noe du bør ta med i betraktningen hvis du vurderer å investere i en GPS-tracker. For du har helt sikkert en grunn til å vurdere om du skal kjøpe en, eller ikke. Et behov som skal dekkes.

La oss som eksempel ta et utgangspunkt i den nye tråsykkelen din. Du er møkk lei av å kjøpe nye sånne, bar fordi at noen mennesker ikke helt vet forskjellen på ditt og mitt, og av den grunn ble den forrige stjålet en kveld. For ente gang. Ikke er det mye hjelp i å låse den heller. Så nå vurderer du en GPS-tracker for å montere denne skjult et sted på sykkelen din. Ikke fordi at du tror at sykkelen ikke blir stjålet allikevel, eller at låsen hjelper noe mer selv om du har en GPS-tracker. Nei ganske enkelt fordi at du nå i det minste har en god sjanse til å finne den igjen. Noe som igjen gjør at innkjøpet av en enhet med GPS-sporing er spart inn relativt fort. For en GPS-tracker koster som regel mye mindre enn en sykkel. Og enda mye mindre enn to sykler. Eller tre.

Sykler og kjelker
Men selv om du nå sparer penger på innkjøp av sykler, og selv om disse sporingstrackerne ikke er så dyre, så er det jo ikke så dumt å spare enda mer. Og det kan du gjøre ved litt kreativ tenking når trackeren skal kjøpes inn. Om vinteren blir vel ikke sykkelen så ofte stjålet vel. Kanskje oppbevarer du den i leiligheten eller et annet trygt sted. I hvert fall blir den oppbevart innendørs, og dermed mye mindre utsatt for tyveri.

Men hva med ungenes rattkjelke. Den har jo nå overtatt sykkelens plass utendørs. Og rattkjelker blir også stjålet har jeg hørt. Eller… løsningen er ganske enkel. Ved å tenke litt fremover når du kjøpte GPS-tracker til sykkelen, og derfor kjøpte en som passet i størrelse og spesifikasjoner også til å gjemme på rattkjelken så er den sikret i sin sesong også.

gps-sporing-tracker-kjelke

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB