Det første soldrevne flyet


Trond Eilertsen
Publisert 8. juni 2017, kl. 16:51

Snart tar det første soldrevne flyet i verden av på sitt eventyrlige oppdrag

Flyet vil ta av fra de forente arabiske emirater i slutten av februar, eller tidlig i mars, med kurs for India, Myanmar og USA. Den historiske ferden vil ha 12 planlagte stopp underveis

Virkeligheten er dermed kommet et skritt nærmere for et prosjekt som har vært under planlegging lenge. Bertrand Piccard og Andre Borschberg fra Sveits er de to pilotene som skal føre Solar Impulse 2 Aircraft fra de forente arabiske emirater trygt til sin destinasjon.

Blant de stedene som er planlagt som stoppesteder underveis er Myanmar, China, India, Phoenix, Arizona og John F. Kennedy flyplassen i New York. Hastigheten varierer mellom femti og hundre kilometer i timen. De to pilotene, Piccard og Borschberg tar sikte på å nå rundt jordkloden på 25 dager over en periode på rundt fem måneder.

Den første versjonen av Solar Impulse 2 Aircraft var også det første flyet som var i stand til å fly ”i det uendelige” både natt og dag ”uten en dråpe bensin”. Det som gjorde dette mulig var avanserte solceller som kunne lagre tilstrekkelig med energi til at flyet kunne være i lufta ikke bare om dagen, men også holde seg i lufta over lange avstander også om natten. Utviklerne av Solar Impulse 2 Aircraft har benyttet de erfaringene de gjorde fra denne tidligere versjonen og gjort flere forbedringer.

Om du sammenligner vingespennet på Solar Impulse 2 Aircraft med vingespennet på det gigantiske Boeing 747-8, er Solar Impulse 2 enda bredere. Det er i tillegg svært lett, veier bare to og et halvt tonn. Det er med andre ord lettere enn en stor SUV.

Designerne er klar over at Solar Impulse 2 ikke er spesielt kommersielt praktisk i og med at det bare ett sete. Her og nå spiller allikevel dette liten rolle. Ingeniørene legger større vekt på demonstrere mulighetene for å benytte solenergi i flytrafikk, og vise hva som kan oppnås med en teknologi som ikke forurenser.

Om ikke lenge vil vi kunne se en profil som ingen før har sett over horisonten av Sør-Europa, Afrika, Asia og Nord-Amerika. Ferden vil blant annet gå innom de kinesiske områdene Chongqing og Nanjing i tillegg til Varanasi og Ahmedabad i India.

Allerede når du leser dette, har pilotene satt flere rekorder når det gjelder solenergi i flytrafikk. Med Borschberg bak spakene i cockpiten, ble en tidligere versjon av Solar Impulse i 2010 det første bemannede flyet som fløy i 24 timer uten annen energi enn soldrevne batterier. Teamet fulgte opp denne bragden i 2012. Da tok de Solar Impulse fra Spania til Marokko og ble dermed det første bemannede sol-drevne plyet som fløy mellom to kontinenter.

I 2013 fløy Piccard og Borschberg en tidligere modell av Solar Impulse på et oppdrag rundt i USA. Piccard er en eventyrer par excellence – og har flere verdensrekorder som beviser dette. Tiår etter å har vært pionerer innen ultralight aircraft på 70-tallet, var Piccard og hans kollega, Brian Jones, de første som non-stop kom seg rundt jordkloden i en ballong i 1999. Gondolen de fløy med kan i dag sees på Smithsonian, verdens største museum og forskningssenter.

Piccard har i så måte mye å slekte på. Hans bestefar utforsket i sin tid stratosfæren i et vakuum-kammer båret av en ballong. Over en og en halv mil over bakken, var han den første i verden som med egne øyne fikk se hvordan jordkloden kurvet seg.

Piccard’s far utførte sin bragd i Stillehavet, da han dykket ved hjelp av en spesiell ubåt ned til et rekorddyp på nesten 11 kilometer.

Borschberg kom inn i prosjektet etter 20 år som jagerpilot i det sveitsiske flyvåpenet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB